Με δωρεάν υπηρεσίες η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Ημερομηνία:
23/3/2023, 05:52 - Εμφανίσεις: 49
ΔωÏεάν Ï€Ïόσβαση σε διαιτολόγους – διατÏοφολόγους αλλά και φαÏμακοθεÏαπεία, εφόσον κÏιθεί αναγκαίο, πεÏιλαμβάνει το σχÎδιο του υπουÏγείου Υγείας με σκοπό τη μείωση της παχυσαÏκίας και της υπεÏβαÏότητας.
Οι Ï€ÏοβλÎψεις άλλωστε είναι δυσοίωνες: Îως το 2035 Ï„ÎσσεÏις στους δÎκα ενηλίκους στη χώÏα μας θα είναι παχÏσαÏκοι εάν δεν εντατικοποιηθοÏν οι στÏατηγικÎÏ‚ Ï€Ïόληψης.
Υπό τα πιεστικά αυτά δεδομÎνα, οι παÏεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τη «δεξαμενή» των πολιτών που Îχουν εγγÏαφεί στον Ï€Ïοσωπικό γιατÏÏŒ.
ΣÏμφωνα δε με τα στοιχεία που επεξεÏγάζεται το υπουÏγείο Υγείας εκτιμάται πως από τους Ï€Ïώτους 4 εκατ.
πολίτες που εντάχθηκαν στον νÎο θεσμό το 63% αντιμετωπίζει Ï€Ïόβλημα βάÏους.
Σημαντικό «εÏγαλείο» όμως θα αποτελÎσει και το Ï€ÏόγÏαμμα Ï€ÏÎ¿ÏƒÏ…Î¼Ï€Ï„Ï‰Î¼Î±Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ»Îγχου για τον καÏδιαγγειακό κίνδυνο.
Πιο συγκεκÏιμÎνα, Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ εξετάσεων θα είναι και η διεÏεÏνηση του Î»Î¹Ï€Î¹Î´Î±Î¹Î¼Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€Ïοφίλ του κάθε πολίτη καθώς και παÏάγοντες που συντελοÏν στο μεταβολικό σÏνδÏομο, που κατά κανόνα συνδÎεται με την υπεÏβαÏότητα και την παχυσαÏκία.
Ειδικό Ï€ÏόγÏαμμα ΣÏμφωνα πάντως με το σχÎδιο που επεξεÏγάζεται η ομάδα της γενικής γÏαμματÎως Δημόσιας Υγείας, ΕιÏήνης Αγαπηδάκη, «συμμαχίες» θα αναζητηθοÏν στο σÏνολο των γιατÏών (του Δημοσίου και του Î¹Î´Î¹Ï‰Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Î¿Î¼Îα) που δÏαστηÏιοποιοÏνται στον νευÏαλγικό τομÎα της Î Ïωτοβάθμιας ΦÏοντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Αξιοσημείωτη λεπτομÎÏεια του ίδιου σχεδίου άλλωστε είναι πως για τον σκοπό αυτόν δÏομολογείται και ειδικό εκπαιδευτικό Ï€ÏόγÏαμμα που θα γίνεται στους γιατÏοÏÏ‚ αναφοÏικά με το πώς να Ï€Ïοσεγγίζουν τους ασθενείς όταν θίγουν το «ευαίσθητο» αυτό θÎμα, πώς να αξιολογοÏν το κίνδυνο που διατÏÎχουν αλλά και πώς να καθοδηγοÏν τους ανθÏώπους αυτοÏÏ‚ να αλλάξουν γενικότεÏα συμπεÏιφοÏÎÏ‚ στην καθημεÏινότητά τους.
ΔωÏεάν ÏÎ±Î½Ï„ÎµÎ²Î¿Ï Î•Ï„ÏƒÎ¹ και ακολουθώντας το επιτυχημÎνο μοντÎλο του Ï€ÏογÏάμματος «Φώφη Γεννηματά» (για την Ï€Ïόληψη του καÏκίνου του μαστοÏ), θα διαμοÏφωθεί ειδική ιστοσελίδα με τους συμβεβλημÎνους διαιτολόγους – διατÏοφολόγους, με τον θεÏάποντα ιατÏÏŒ να «ξεκλειδώνει» τα δω...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|