Βιοδείκτες καρκίνου: Απαραίτητοι παρά το κόστος
Ημερομηνία:
22/2/2023, 06:00 - Εμφανίσεις: 55
ΑποτελεσματικότεÏες θεÏαπείες εναντίον του καÏκίνου και αποδοτικότεÏη χÏήση των πόÏων υπόσχονται οι βιοδείκτες που Ï€ÏοσδιοÏίζουν τις ιδιαιτεÏότητες των ασθενών, αλλά και τον Ï„Ïπο του καÏκίνου από τον οποίο Îχουν Ï€Ïοσβληθεί.
ΕπιτÏÎπεται Îτσι να επιλεγεί η πιο κατάλληλη θεÏαπεία για τον συγκεκÏιμÎνο ασθενή, ανάμεσα στο σÏνολο των διαθÎσιμων επιλογών.
Από το 2017 ως το 2022 εγκÏίθηκαν 41 νÎα φάÏμακα για τον καÏκίνο, και άλλα 57 φάÏμακα οÏφανών παθήσεων, κυÏίως σπάνιων όγκων.
Για την επιλογή των φαÏμάκων που θα φÎÏουν το καλÏτεÏο αποτÎλεσμα στη θεÏαπεία του ασθενή, είναι απαÏαίτητος ο μοÏιακός και γονιδιακός Îλεγχος μÎσω των βιοδεικτών.
Καθώς όμως δεν καλÏπτονται όλες οι εξετάσεις βιοδεικτών από το σÏστημα πεÏίθαλψης της χώÏας μας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όχι μόνο Ï€ÏÎπει να θεσμοθετηθεί η κάλυψη των βιοδεικτών που Îχουν αναπτυχθεί μÎχÏι σήμεÏα, αλλά και να υπάÏξει θεσμική Ï€Ïόβλεψη, ώστε να υπάÏχει η κατάλληλη επικαιÏοποίηση στο σÏστημα πεÏίθαλψης, με την κάλυψη των νÎων βιοδεικτών που θα ÎÏθουν, αλλά και με την αντίστοιχη οικονομική Ï€Ïόβλεψη.
ΠαÏάλληλα θα Ï€ÏÎπει να Ï€ÏοχωÏήσει η πιστοποίηση των εÏγαστηÏίων του Î¹Î´Î¹Ï‰Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¹ δημόσιου τομÎα υγείας για την διασφάλιση της ποιότητας στα αποτελÎσματα κατά τις εξετάσεις των βιοδεικτών.
Οι επισημάνσεις αυτÎÏ‚ Îγιναν κατά την εκδήλωση της ΕταιÏείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με τίτλο «Ο Ïόλος των βιοδεικτών και η συμβολή της ΕΟΠΕ στις καινοτόμες εξατομικευμÎνες θεÏαπείες των ασθενών με καÏκίνο στην Ελλάδα» στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομÎνων φοÏÎων.
Το θÎμα της εισαγωγής των βιοδεικτών σε μια κανονικότητα, ώστε να αποζημιώνονται με συστηματικό Ï„Ïόπο, Îθεσε ο επ.
καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης, υπογÏαμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάÏχουν καθυστεÏήσεις για τους ογκολογικοÏÏ‚ ασθενείς, ενώ με τη σειÏά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΚυÏιάκος Σουλιώτης μίλησε για Ï€Ïοτυποποίηση, η οποία δεν θα εξαÏτάται από την πολιτική βοÏλη...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|