Ασπίδα για την υγεία το καρπούζι
Ημερομηνία:
13/8/2021, 20:28 - Εμφανίσεις: 167
Το καÏποÏζι, ο… βασιλιάς των καλοκαιÏινών φÏοÏτων, διακÏίνεται για τη δÏοσεÏή και ιδιαίτεÏα αγαπημÎνη γεÏση του.
Τα θετικά του όμως δεν σταματοÏν εδώ, καθώς οι ειδικοί υπογÏαμμίζουν ότι Ï€ÏοσφÎÏει στον οÏγανισμό σημαντικά οφÎλη, δυναμώνοντας Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½ την καÏδιά.
ΣÏμφωνα με Ï€Ïόσφατη ανακοίνωση της ΑμεÏικανικής ΕταιÏείας ΚαÏδιάς (American Heart Association – ΑΗΑ) το καÏποÏζι λειτουÏγεί ως ασπίδα για την υγεία.
Μάλιστα, υπογÏαμμίζει ότι αποτελεί θησαυÏÏŒ θÏεπτικών συστατικών, ο συνδυασμός των οποίων καθιστά το αγαπημÎνο αυτό φÏοÏτο μοναδικό.
ΑναλυτικότεÏα και σÏμφωνα με τον Dr.
Tim Allerton, μεταδιδακτοÏικό εÏευνητή στο ΚÎντÏο ΒιοϊατÏικής ΕÏευνας του Î Î¿Î»Î¹Ï„ÎµÎ¹Î±ÎºÎ¿Ï Î Î±Î½ÎµÏ€Î¹ÏƒÏ„Î·Î¼Î¯Î¿Ï… της Λουιζιάνα, το καÏποÏζι αποτελεί καλή πηγή: Καλίου και μαγνησίου.
Βιταμινών C και Α.
Βήτα-καÏοτÎνης (ή β-καÏοτÎνιο) που συμβάλλει στην παÏαγωγή βιταμίνης Α.
Η λίστα όμως δεν σταματά εδώ.
ΔιαθÎτει επίσης ικανοποιητικÎÏ‚ ποσότητες από τις βιταμίνες Î’1, Î’5 και Î’6.
Ενα ακόμα δε δυνατό σημείο του είναι ότι η γλυκιά και Ï„Ïαγανή γεÏση του δεν συνοδεÏεται από πολλÎÏ‚ θεÏμίδες.
ΑντιθÎτως, Îνα φλιτζάνι καÏποÏζι Îχει πεÏίπου 47 θεÏμίδες.
Το καÏποÏζι είναι επίσης ιδανικό για καλή ενυδάτωση του οÏγανισμοÏ, καθώς Îχει πεÏιεκτικότητα 92% σε νεÏÏŒ.
Αντιοξειδωτικά συστατικά.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά μειώνουν τις βλάβες που Ï€ÏοκαλοÏν στα κÏτταÏα οι ελεÏθεÏες Ïίζες οξυγόνου, εξηγεί ο Dr.
Allerton.
Και παÏότι ο οÏγανισμός διαθÎτει Îνα εσωτεÏικό αντιοξειδωτικό σÏστημα, η σωστή διατÏοφή τον βοηθά πολÏ.
 Το καÏποÏζι συνεπώς είναι Îνα από τα Ï„Ïόφιμα που συμβάλλουν στη διαδικασία αυτή.
Ενα από τα πανίσχυÏα αντιοξειδωτικά συστατικά, που αποτελεί «κλειδί» για την καλή υγεία του οÏγανισμοÏ, είναι το λυκοπÎνιο, που χÏωματίζει το εσωτεÏικό του με κόκκινο χÏώμα.
ΜελÎτες δε Îχουν καταλήξει ότι Îχει αντικαÏκινικÎÏ‚ και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ παÏάλληλα Îχει σχετισθεί με μειωμÎνο κίνδυνο ÎµÎ³ÎºÎµÏ†Î±Î»Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÏ€ÎµÎ¹ÏƒÎ¿Î´Î¯Î¿Ï….
Îα υπενθυμιστεί ότι την υψηλότεÏη πεÏιεκτικότητα σε λυκοπÎνιο Îχει Îνα άλλο κόκκινο Ï„Ïόφιμο, η ντομάτα, που επί...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|