Αύξηση της μυωπίας στα παιδιά θα μπορούσε να συνδέεται με την πανδημία Ημερομηνία:
5/8/2021, 11:07 - Εμφανίσεις: 146
Η αύξηση των περιστατικών μυωπίας στα παιδιά, μπορεί να σχετίζεται με την απότομη αύξηση του χρόνου που περνούν μπροστά σε οθόνες τηλεφώνων, τάμπλετ ή υπολογιστών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που δεν αφήνουν τα παιδιά να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους εξαιτίας της πανδημίας.
Σχετική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ, δημοσιεύτηκε μετά από αξιολόγηση στο British Journal of Ophthalmology.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, περισσότερες από 180 χώρες είχαν κλείσει σχολεία και κολέγια, επηρεάζοντας ένα δισεκατομμύριο μαθητές ή το 80% των μαθητών του κόσμου, στα πλαίσια προσπάθειας να ελέγξουν την πορεία του κοροναϊού, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Τα παιδιά επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, καθώς οι υπαίθριες δραστηριότητες περιορίστηκαν ή απαγορεύθηκαν και οι κοινωνικές συναλλαγές περιορίστηκαν δραστικά.
Όσο για την περιοχή που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, το Χονγκ Κονγκ, είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, με τους περισσότερους κατοίκους να ζουν σε πολυώροφα και μικρά διαμερίσματα με μικρό εξωτερικό χώρο.
Η αύξηση του χρόνου στις οθόνες και η μείωση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους σχετίζονται με τη μυωπία, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το σχήμα του ματιού αλλάζει, προκαλώντας τις ακτίνες φωτός να διαθλώνται σε λάθος σημείο, με αποτέλεσμα η εστίαση των εικόνων να γίνεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, αντί πάνω στην επιφάνειά του.
Η μυωπία στα παιδιά έχει σημασία επειδή τα θέτει σε κίνδυνο για επιπλοκές που αυξάνουν τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης εξασθένησης της όρασης αργότερα στη ζωή, λένε οι ερευνητές.
Για να διαπιστώσουν εάν οι επιβαλλόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής στη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να έχουν επηρεάσει την όραση των παιδιών, οι ερευνητές μελέτησαν τα μάτια 1793 παιδιών του Χονγκ Κονγκ, που λαμβάνουν μέρος σε μια συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη των οφθαλμικών παθήσεων σε παιδιά ηλικίας 6-8 χρόνων.
Περίπου 709 από τα παιδιά εισήλθαν στη μελέτη στην αρχή της πανδημίας (Δεκέμβριο 2019 – Ιανουάριο 2020) και παρακολουθήθηκαν για περί...