Η πεÏίοδος 8-14 ΜαÏτίου, όπως αναφÎÏεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, αποτÎλεσε εβδομάδα ευαισθητοποίησης του Î³ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€Î»Î·Î¸Ï…ÏƒÎ¼Î¿Ï Î±Î½Î±Ï†Î¿Ïικά με τη μείωση Î±Î»Î±Ï„Î¹Î¿Ï ÏƒÎµ παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι επιστημονικά τεκμηÏιωμÎνο ότι η υψηλή κατανάλωση Î±Î»Î±Ï„Î¹Î¿Ï ÏƒÏ‡ÎµÏ„Î¯Î¶ÎµÏ„Î±Î¹ με αυξημÎνη αÏτηÏιακή πίεση και καÏδιαγγειακά Ï€Ïοβλήματα.
ΠαÏάλληλα, επιστημονικÎÏ‚ ÎÏευνες Îχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση Î±Î»Î±Ï„Î¹Î¿Ï ÏƒÏ‡ÎµÏ„Î¯Î¶ÎµÏ„Î±Î¹ και με άλλα υγειονομικά Ï€Ïοβλήματα, όπως καÏκίνο στομάχου, Ï€Ïοβλήματα στους νεφÏοÏÏ‚ και τα οστά.
Δυστυχώς, σÏμφωνα με ÎÏευνες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν Ï€Î¿Î»Ï Ï€ÎµÏισσότεÏο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου ΟÏÎ³Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î¥Î³ÎµÎ¯Î±Ï‚ (δηλαδή, ημεÏήσια Ï€Ïόσληψη μικÏότεÏη από 5γ Î±Î»Î±Ï„Î¹Î¿Ï ÏƒÏ…Î½Î¿Î»Î¹ÎºÎ¬ από όλες τις Ï„ÏοφÎÏ‚, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοοÏν και τη σημασία των κÏυμμÎνου Î±Î»Î±Ï„Î¹Î¿Ï ÏƒÏ„Î± επεξεÏγασμÎνα Ï„Ïόφιμα.
Το κεντÏικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών αναφοÏικά με το αλάτι ήταν «ΠεÏισσότεÏη γεÏση, λιγότεÏο αλάτι».
Η παγκόσμια πανδημία Covid-19 Îχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλοÏÏ‚ Ï„Ïόπους, συμπεÏιλαμβανομÎνου και του Ï„Ïόπου κοινωνικοποίησης και διατÏοφής μας.
Λόγω των μÎÏ„Ïων πεÏιοÏÎ¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Î¿Ï… κοÏÎ¿Î½Î±ÏŠÎ¿Ï Ï€ÎµÏνάμε πεÏισσότεÏο χÏόνο στο σπίτι και μαγειÏεÏουμε πεÏισσότεÏο αντί να καταναλώνουμε Îτοιμο φαγητό σε χώÏους μαζικής εστίασης.
ÎÎες συνταγÎÏ‚ Αυτή η πεÏίοδος αποτελεί μια εξαιÏετική ευκαιÏία να γίνουμε πεÏισσότεÏο δημιουÏγικοί στη κουζίνα με νÎες συνταγÎÏ‚ και γεÏσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιοÏ με μαγειÏικά βότανα (μυÏωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεÏγασία με τη ΛÎσχη ΑÏχιμαγείÏων Ελλάδας.
Για την ακÏίβεια, σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας το αλάτι (όλο ή μÎÏος αυτοÏ) θα μποÏοÏσε να αντικατασταθεί τόσο από φÏÎσκα μαγειÏικά βότανα από ντόπιους παÏαγωγοÏÏ‚ όσο και από αποξηÏαμÎνα μυÏωδικά, για ενίσχυση της γεÏσης.
Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε οÏυκτό, Ï€.χ.
ΙμαλαÎων) θα μποÏοÏσε να αντικατασταθεί για παÏάδειγμα: στα λαδεÏά φαγητά από δυόσμο, μαϊντανό...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































