Είναι Îνας από τους συχνότεÏα εμφανιζόμενους καÏκίνους στις γυναίκες – υπολογίζεται ότι παγκοσμίως σχεδόν 500.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χÏόνο με καÏκίνο του Ï„Ïαχήλου της μήτÏας, πεÏί ου ο λόγος, ενώ πεÏίπου οι μισÎÏ‚ χάνουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας του.
Στη χώÏα μας 600 γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη συγκεκÏιμÎνη μοÏφή καÏκίνου το χÏόνο και, σÏμφωνα με τις πιο Ï€Ïόσφατες καταγÏαφÎÏ‚, 250 τελικά υποκÏπτουν στον «εχθÏό» κάθε χÏόνο.
Και είναι ανησυχητικό ότι, με βάση τους ειδικοÏÏ‚, οι διαγνώσεις Ï€ÏοκαÏκινικών βλαβών στον Ï„Ïάχηλο της μήτÏας, τόσο στο εξωτεÏικό όσο και στη χώÏα μας, σχετίζονται με ολοÎνα και συχνότεÏα νÎες (ακόμα και Ï€Î¿Î»Ï Î½Îες) γυναίκες.
Σημαντικά «όπλα» με Ï€Ïώτιστο το εμβόλιο Ωστόσο η επιστήμη Îχει ήδη χαÏίσει σημαντικά «όπλα» στις γυναίκες ενάντια στον «εχθÏό», φθάνει να ξÎÏουν πότε και πώς να κάνουν την οÏθή χÏήση τους.
ΚαταÏχάς το μεγαλÏτεÏο «δώÏο» της είναι το εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV που αποτελεί τον κÏÏιο αιτιολογικό παÏάγοντα εμφάνισης του καÏκίνου του Ï„Ïαχήλου της μήτÏας – Ï€Ïόκειται για το Ï€Ïώτο Ï€Ïοληπτικό εμβόλιο που δημιουÏγήθηκε ποτΠενάντια σε Îναν καÏκίνο το οποίο κυκλοφοÏεί και στη χώÏα μας από το 2007.
Το εμβόλιο αυτό Îχει ενταχθεί στο Î ÏόγÏαμμα Î•Î¸Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î•Î¼Î²Î¿Î»Î¹Î±ÏƒÎ¼Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ χοÏηγείται δωÏεάν στα κοÏίτσια και τις νεαÏÎÏ‚ γυναίκες ηλικίας 11 ως 18 χÏόνων – παÏά ταÏτα οι ειδήμονες κÏοÏουν τον «κώδωνα του κινδÏνου» καθώς Ï€Ïόσφατα στοιχεία της European HPV Consumer Awareness Study δείχνουν ότι τα ποσοστά ÎµÎ¼Î²Î¿Î»Î¹Î±ÏƒÎ¼Î¿Ï Î³Î¹Î± τον HPV στις Ελληνίδες δεν ξεπεÏνοÏν το 25%.
Ιός HPV σε εικόνα ηλεκτÏÎ¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î¼Î¹ÎºÏοσκοπίου Οι Ελληνίδες δεν εμβολιάζονται λοιπόν στην πλειονότητά τους από μικÏή ηλικία, όπως είναι και το σωστότεÏο για να υπάÏχει η πιο καλή δυνατή Ï€Ïοστασία απÎναντι στον HPV, παÏότι Ï€Ïόσφατες ÎÏευνες αποδεικνÏουν με τον πιο πεÏίτÏανο Ï„Ïόπο ότι ο ÎγκαιÏος εμβολιασμός αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον καÏκίνο του Ï„Ïαχήλου της μήτÏας.
Αυτό ανÎφεÏαν Ï€Ïιν από οÏισμÎνες ημÎÏες επιστήμονες στη διάÏκεια Î´Î¹Î±Î´Î¹ÎºÏ„Ï…Î±ÎºÎ¿Ï ÏƒÎµÎ¼Î¹Î½Î±Ïίου που διοÏγανώθηκε από την Ακαδημ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr



















