Οι Ï€Ïαγματικά ασυμπτωματικÎÏ‚ πεÏιπτώσεις των ανθÏώπων που Îχουν δεχτεί μόλυνση από τον κοÏοναϊό SARS-CoV-2, δεν υπεÏβαίνουν το 20% των συνολικών κÏουσμάτων, δηλαδή μια στις Ï€Îντε, σÏμφωνα με μια νÎα ελβετική επιστημονική μελÎτη, με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας επιδημιολόγου της διασποÏάς, η οποία χαμηλώνει σημαντικά τον «πήχη», καθώς οι Îως τώÏα εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%.
Οι εÏευνητÎÏ‚, με επικεφαλής τη Î´Ï Îταϊάνα ΜπουιτÏάγκο-ΓκαÏσία του Πανεπιστημίου της Î’ÎÏνης, που Îκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατÏικό πεÏιοδικό «PLoS Medicine», ανÎλυσαν στοιχεία από 79 ÎÏευνες, οι οποίες αφοÏοÏσαν συνολικά 6.616 ανθÏώπους, εκ των οποίων οι 1.287 αναφÎÏονταν ως ασυμπτωματικοί.
Η νÎα μελÎτη αποτιμά ότι γίνεται συχνά σÏγχυση ανάμεσα στους Ï€ÏοσυμπτωματικοÏÏ‚ και στους ασυμπτωματικοÏÏ‚, καθώς σε αÏκετÎÏ‚ πεÏιπτώσεις αυτοί που θεωÏοÏνται ασυμπτωματικοί, στην Ï€Ïαγματικότητα απλώς θα εμφανίσουν -Îστω ήπια- συμπτώματα αÏγότεÏα.
Αυτό όμως, όχι σπάνια, δεν καταγÏάφεται, επειδή δεν ακολουθεί επανÎλεγχος των ίδιων Ï€Ïοσυμπτωματικών ατόμων μετά από Îνα εÏλογο χÏονικό διάστημα.
Η νÎα μελÎτη αποτιμά ότι τελικά, σε ικανό βάθος χÏόνου, πεÏίπου το 80% των ατόμων που μολÏνονται από το νÎο κοÏωνοϊό, θα εμφανίσουν Îνα ή πεÏισσότεÏα συμπτώματα και συνεπώς μόνο το 20% ποτΠδεν εκδηλώνουν το παÏαμικÏÏŒ σÏμπτωμα.
Οι ακÏιβείς εκτιμήσεις για το ποσοστό των ασυμπτωματικών και των Ï€Ïοσυμπτωματικών λοιμώξεων είναι ζωτικÎÏ‚ για την πιο καλή κατανόηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό.
Στην ÎÏευνα συμμετείχε μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποÏάς, η καθηγήτÏια βιοστατιστικής και επιδημιολογίας ΓεωÏγία Σαλαντή του ΙνστιτοÏτου Κοινωνικής και Î Ïοληπτικής ΙατÏικής του Πανεπιστημίου της Î’ÎÏνης, Ï€Ïώην καθηγήτÏια της ΙατÏικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πηγή
ΑΠΕ - ΜΠΕ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































