Ο Ïυθμός της κλιματικής αλλαγής στα βάθη των παγκόσμιων ωκεανών ενδÎχεται να είναι ακόμα και επτά φοÏÎÏ‚ υψηλότεÏος στο δεÏτεÏο μισό του αιώνα, αν οι εκπομπÎÏ‚ αεÏίων του θεÏμοκηπίου δεν πεÏιοÏιστοÏν δÏαματικά, σÏμφωνα με νÎα ÎÏευνα.
Οι διαφοÏÎÏ‚ της αÏξησης της θεÏμοκÏασίας σε διαφοÏετικά βάθη θα Îχει τεÏάστιες επιπτώσεις για την άγÏια ζωή των ωκεανών.
Είδη που στηÏίζονται το Îνα στο άλλο για την επιβίωσή τους ενδÎχεται να διαχωÏιστοÏν, καθώς μεταναστεÏουν με σκοπό να επιβιώσουν.
Στη νÎα ÎÏευνα, οι επιστήμονες Îλεγξαν Îναν δείκτη που αποκαλείται ταχÏτητα κλιματικής αλλαγής, και αναφÎÏεται στην ταχÏτητα με την οποία θα Ï€ÏÎπει να κινηθοÏν τα είδη με σκοπό να παÏαμείνουν στις θεÏμοκÏασίες που ενδείκνυνται για την επιβίωσή τους, καθώς οι ωκεανοί υπεÏθεÏμαίνονται.
Η μελÎτη, που δημοσιεÏθηκε στο επιστημονικό πεÏιοδικό Nature Climate Change, ανακάλυψε πως διαφοÏετικά μÎÏη του Ï‰ÎºÎµÎ±Î½Î¿Ï ÎµÎ½Î´Îχεται να αλλάξουν με διαφοÏετικοÏÏ‚ ÏυθμοÏÏ‚, καθώς η επιπλÎον θεÏμότητα που διαφαίνεται από τα αυξανόμενα επίπεδα αεÏίων του θεÏμοκηπίου κινείται στα τεÏάστια βάθη του.
ΜÎχÏι το δεÏτεÏο μισό του αιώνα, η ÎÏευνα ανακάλυψε «Ïαγδαία επιτάχυνση της Îκθεσης ολόκληÏης της στήλης Ïδατος στην κλιματική αλλαγή».
Η μελÎτη χÏησιμοποίησε κλιματολογικά μοντÎλα για να εκτιμήσει σε Ï€Ïώτη φάση τα σημεÏινά επίπεδα ταχÏτητας κλιματικής αλλαγής σε διαφοÏετικά βάθη του Ï‰ÎºÎµÎ±Î½Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ Îπειτα τους μελλοντικοÏÏ‚ ÏυθμοÏÏ‚ με βάση Ï„Ïία διαφοÏετικά σενάÏια: Ένα όπου οι εκπομπÎÏ‚ αÏχίζουν να μειώνονται από τώÏα, Îνα άλλο στο πλαίσιο του οποίου η μείωση σημειώνεται στα μÎσα του αιώνα και Îνα Ï„Ïίτο όπου οι εκπομπÎÏ‚ συνεχίζουν να αυξάνονται μÎχÏι το 2100.
Ο καθηγητής ΧόÏχε ΓκαÏσία Μολίνος, του πανεπιστημίου Hokkaido και Îνας εκ των συγγÏαφÎων της ÎÏευνας, αναφÎÏει: «Τα ευÏήματά μας δείχνουν ότι η βιοποικιλότητα του Î²Ï…Î¸Î¿Ï ÎµÎ½Î´Îχεται να είναι σε Ï€Î¿Î»Ï Î¼ÎµÎ³Î¬Î»Î¿Ï… μεγÎθους κίνδυνο, καθώς Îχει Ï€ÏοσαÏμοστεί σε Ï€Î¿Î»Ï Ï€Î¹Î¿ σταθεÏά θεÏμικά πεÏιβάλλοντα».
Αυτή τη στιγμή, η υπεÏθÎÏμανση του πλανήτη ήδη οδηγεί είδη που ζουν σε όλα τα στÏώμ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr



















