Εάν δεν υπήÏχε το κάπνισμα, η ΧÏόνια ΑποφÏακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήÏχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος.
Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότεÏη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ(85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιÏική ÏÏπανση, ευθÏνονται σε μικÏότεÏο ποσοστό.
Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνÏουν, ότι όταν το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικÎÏ‚ κλινικÎÏ‚ οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφοÏά τη ΧΑΠ.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πεÏίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθÏωποί μας πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ οι μισοί πεÏίπου από αυτοÏÏ‚ δεν το γνωÏίζουν.
Τα παÏαπάνω ανÎφεÏαν σε συνÎντευξη ΤÏπου οι εκπÏόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής ΕταιÏίας (ΕΠΕ), με αφοÏμή την Παγκόσμια ΗμÎÏα ΧΑΠ, που φÎτος Îχει οÏιστεί η 20η ÎοεμβÏίου.
ΠαÏάλληλα παÏουσίασαν μια νÎα διαδικτυακή καμπάνια με τον τίτλο #happyBREATHday που Îχει στόχο την ενημÎÏωση του ÎºÎ¿Î¹Î½Î¿Ï Î³Î¹Î± τη σημασία της ÎγκαιÏης διάγνωσης και αντιμετώπισης της ΧÏόνιας ΑποφÏακτικής Πνευμονοπάθειας.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠΤα συμπτώματα της ΧΑΠβασίζονται κυÏίως στην Ï„Ïιάδα βήχας, απόχÏεμψη, δÏσπνοια.
Ανάλογα με τη βαÏÏτητα της νόσου και το χÏόνο εμφάνισης, Îχουν ποικιλία βαθμονόμησης.
Η παÏουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠείναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σÏμφωνα με τους ειδικοÏÏ‚ απαιτείται διενÎÏγεια σπιÏομÎÏ„Ïησης και αναγνώÏιση του συγκεκÏιμÎνου αποφÏÎ±ÎºÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÏοτÏπου για την τεκμηÏίωση της νόσου.
Ο ασθενής ταλαιπωÏείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χÏόνω επιδεινώνονται.
Όπως ανÎφεÏαν οι επιστήμονες, η σωστή ενημÎÏωση, η οÏθή και ÎγκαιÏη, όσο το δυνατόν σε πιο αÏχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεÏαπεία και παÏακολοÏθηση από πνευμονολόγο, βοηθοÏν τους ασθενείς να Îχουν λιγότεÏα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.
Πηγή:
ΑΠΕ - ΜΠΕ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































