Οι ακοÏσιες αλληλεπιδÏάσεις Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î´Î¹Î±Ï†Î¿Ïετικών φαÏμάκων που λαμβάνονται ταυτόχÏονα θα μποÏοÏσε να είναι επικίνδυνες, σÏμφωνα με μια αναφοÏά της βÏετανικής φιλανθÏωπικής οÏγάνωσης «Age».
Στη Î’Ïετανία πεÏίπου 2 εκατομμÏÏια ηλικιωμÎνοι παίÏνουν επτά διαφοÏετικά φάÏμακα θÎτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Στην αναφοÏά της Αge υπογÏαμμίζεται ότι Îνα στα Ï€Îντε φάÏμακα που λαμβάνει Îνας ηλικιωμÎνος είναι ακατάλληλο και εξηγεί ότι συχνά οι γιατÏοί συνταγογÏαφοÏν Îνα νÎο φάÏμακο για κάθε καινοÏÏγιο ιατÏικό Ï€Ïόβλημα που διαφαίνεται χωÏίς να διακόπτουν τα παλιά φάÏμακα.
ΠαÏάλληλα τα φάÏμακα αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων των ηλικιωμÎνων. ΠεÏίπου 1.000 άτομα σε μεγάλη ηλικία εισάγονται στο νοσοκομείο καθημεÏινά επειδή Îχουν Ï€Îσει. Η πιθανότητα καθόδου αυξάνεται κατά 14% για κάθε νÎο φάÏμακο που παίÏνουν.
ΕπιπÏοσθÎτως, το ζήτημα των παÏενεÏγειών (ναυτία, ζαλάδα, κακή διάθεση, ντελίÏιο, απώλεια ÏŒÏεξης, αδυνάτισμα, αποδυνάμωση των μυών) είναι σημαντικό, καθώς 6% των ηλικιωμÎνων εισάγονται λόγω αυτών στο νοσοκομείο και η μια στις 50 οÏγανικÎÏ‚ αντιδÏάσεις στα φάÏμακα είναι θανατηφόÏα.
Η αναφοÏά της Age τονίζει, φυσικά, τη σημασία των φαÏμάκων και υπογÏαμμίζει ότι είμαστε τυχεÏοί που ζοÏμε σε μια εποχή που υπάÏχουν αποτελεσματικά φάÏμακα για τη θεÏαπεία πολλών ιατÏικών καταστάσεων. ΠαÏόλα αυτά ο συνδυασμός τους θα μποÏοÏσε να Îχει παÏενÎÏγειες που κάνουν πεÏισσότεÏο κακό παÏά καλό.
Ο δÏ. ΧÎνÏι ΓοÏντφοÏντ, επικεφαλής φαÏμάκων και συνταγογÏάφησης στην «British Geriatrics Society», εξηγεί ότι Ï€Ïόκειται για Îνα φαινόμενο που βλÎπουμε καθημεÏινά, κάθε φάÏμακο συνταγογÏαφείται με βάση τις οδηγίες για την συγκεκÏιμÎνη ιατÏική κατάσταση χωÏίς να λαμβάνονται υπόψη τα υπόλοιπα φάÏμακα που λαμβάνονται ταυτόχÏονα.
Η αναφοÏά Ï€Ïοτείνει ότι Îνας καλός παθολόγος Ï€ÏÎπει να Îχει καλή εικόνα όλων των φαÏμάκων του ασθενοÏÏ‚ του και να συναντιÎται τακτικά μαζί του για πιθανÎÏ‚ αναθεωÏήσεις.
ΤÎλος, αναφοÏά τονίζει ότι θα μποÏοÏσε να είναι ωφÎλιμες και ο...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































