ΚΑΙΡΟΣ · LIVE27.4°CΣχεδόν αίθριος57% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η παχυσαρκία αποδυναμώνει την καρδιά

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 18


Μόνο η παχυσαρκία – χωρίς κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου, όπως η χοληστερόλη, η έλλειψη σωματικής άσκησης ή ο διαβήτης – αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα απέδειξαν ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί κυρίαρχη αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η  ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε γενετικές παραλλαγές ως εργαλείο για να δείξει την αιτιώδη σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του ΔΜΣ.

Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι παράλληλη στην αύξηση του ΔΜΣ και των επιπέδων του λίπους ήταν και η αύξηση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας.

Η βαλβίδα, δηλαδή, που ελέγχει την ροή του αίματος από την καρδιά στο μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος, την αορτή, στενεύει και δεν θα μπορούσε να ανοίξει πλήρως.

Χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά υγειονομικά προβλήματα, ακόμα και στον θάνατο.

Η καθηγήτρια Susanna Larsson του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη δήλωσε: «Η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του ΔΜΣ και της λιπώδους μάζας και αρκετές ασθένειες των καρδιακών και αιμοφόρων αγγείων, ιδίως της στένωσης της αορτικής βαλβίδας, ήταν άγνωστη.»

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 367.703 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69, ταυτοποιήθηκαν 96 γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με τον ΔΜΣ και το σωματικό λίπος για να εκτιμηθεί η επίδρασή τους σε 14 καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όσοι εμφάνισαν αυξημένο ΔΜΣ αντιμετώπιζαν το ίδιο αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο στένωσης της αορτικής βαλβίδας, αλλά και καρδιακής ανεπάρκειας, φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.

Τα ευρήματα αντιτίθενται σε προηγούμενες έρευνες που ισχυρίζονται ότι το υπερβολικό βάρος δεν είναι αναγκαστικά χαρακτηριστικό κακής υγείας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι στους σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών παθήσεων συγκαταλέγονται η διατροφή και η σωματική άσκηση.


...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 27.4 °C · 57%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies