Όσο πιο συχνά οι μεσήλικες άνω των 50 χÏόνων ασχολοÏνται με παιχνίδια αÏιθμών και λÎξεων (Ï€.χ. σταυÏόλεξα και σουντόκου), τόσο πιο «κοφτεÏό» μυαλό Îχουν σε Ï€ÏοχωÏημÎνη ηλικία, όπως αποκαλÏπτουν νÎα εÏευνητικά δεδομÎνα.
Η βÏετανική ÎÏευνα που παÏουσιάστηκε αÏχικά στο συνÎδÏιο της ΔιεθνοÏÏ‚ Ένωσης για το Î‘Î»Ï„ÏƒÏ‡Î¬Î¹Î¼ÎµÏ 2018 και στη συνÎχεια δημοσιεÏτηκε με Ï€Ïόσθετα στοιχεία στο διεθνÎÏ‚ πεÏιοδικό γηÏιατÏικής ψυχιατÏικής «International Journal of Geriatric Psychiatry», βασίζεται στη μεγαλÏτεÏη σε εÏÏος διαδικτυακή ÎÏευνα που Îχει γίνει Îως σήμεÏα αναφοÏικά με την επίδÏαση των παιχνιδιών σκÎψης.
«Τα αποτελÎσματα καταδεικνÏουν ότι όσο πεÏισσότεÏο χÏόνο αφιεÏώνουν οι ενήλικες σε παιχνίδια σκÎψης όπως σταυÏόλεξα ή σουντόκου, τόσο πιο υψηλÎÏ‚ επιδόσεις εμφανίζουν στις μετÏήσεις των νοητικών τους λειτουÏγιών όπως η μνήμη, η Ï€Ïοσοχή και η λογική σκÎψη», δήλωσε η επικεφαλής της ÎÏευνας Î´Ï Î‘Î½ ΚόÏμπετ από την ΙατÏική Σχολή του Πανεπιστημίου του ΈξετεÏ.
Στη μελÎτη Îλαβαν μÎÏος πάνω από υγιείς 22.000 συμμετÎχοντες ηλικίας 50 Îως 96 χÏόνων. Όλοι είχαν γÏαφτεί στην ηλεκτÏονική πλατφόÏμα «Protect», η οποία δημιουÏγήθηκε από το Πανεπιστήμιο του ÎˆÎ¾ÎµÏ„ÎµÏ ÎºÎ±Î¹ το Βασιλικό ΚολλÎγιο του Λονδίνου. Η μελÎτη επεκτείνεται σε όλο και πεÏισσότεÏες χώÏες και είναι ήδη ενεÏγή εδώ και 25 χÏόνια.
Οι εÏευνητÎÏ‚ Ïώτησαν τους συμμετÎχοντες πόσο συχνά ασχολοÏνταν με παιχνίδια σκÎψης και σε δεÏτεÏο χÏόνο τους Ï…Ï€Îβαλαν σε μια σειÏά τεστ γνωστικών λειτουÏγιών. Αυτοί που ασχολοÏνταν με Ï„Îτοια παιγνίδια σε τακτική βάση, φάνηκαν να Îχουν καλÏτεÏες επιδόσεις (Ï€Ïοσοχή, λογική σκÎψη, μνήμη).
Σε οÏισμÎνους μάλιστα τομείς, όπως η ικανότητα επίλυσης Ï€Ïοβλημάτων, φάνηκε εξαιÏετική βελτίωση. Οι άνθÏωποι που ασχολοÏνται τακτικά με Ï„Îτοιου Ï„Ïπου παιγνίδια, Îχουν γνωστικÎÏ‚ ικανότητες ανθÏώπου κατά μÎσο ÏŒÏο οκτώ χÏόνων νεότεÏου.
Η δÏ. ΚόÏμπετ ξεκαθάÏισε ότι δεν μποÏοÏμε να ισχυÏιστοÏμε πως η ενασχόληση με Ï„Îτοια ÎÏγα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, σίγουÏα όμως δι...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































