Απόψε τα ξημεÏώματα, όσοι είναι ξÏπνιοι, μποÏοÏν να στÏÎψουν το βλÎμμα τους στον ουÏανό, καθώς θα σημειωθεί η πανσÎληνος του ΑπÏιλίου, γνωστή και ως «Ïοζ πανσÎληνος».
ΣυγκεκÏιμÎνα, το φαινόμενο θα σημειωθεί στις 2:12 και θα είναι οÏατό με γυμνό μάτι.
Το όνομά της Ï€ÏοÎÏχεται από το χÏώμα του άνθους Wild Ground Phlox, που ανθεί αυτή την εποχή στην Î’ÏŒÏεια ΑμεÏική.
Σε άλλες πεÏιοχÎÏ‚ η εν λόγω πανσÎληνος ονομάζεται και Egg Moon ή Fish Moon, λόγω των ψαÏιών που αυτή την πεÏίοδο κολυμποÏν αντίθετα στο ÏεÏμα.
Η «Ïοζ πανσÎληνος» σηματοδοτεί το Ï„Îλος του χειμώνα και την αÏχή της άνοιξης. Ανάλογα πάντως με την πεÏιοχή απ’ όπου θα το δείτε, το χÏώμα του φεγγαÏÎ¹Î¿Ï Î¸Î± είναι κίτÏινο, ποÏτοκαλί ή κόκκινο.
Αυτό το συνηθισμÎνο φαινόμενο είναι αποτÎλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάÏι στην σκονισμÎνη ατμόσφαιÏα, όταν το φεγγάÏι είναι Ï€Î¿Î»Ï ÎºÎ¿Î½Ï„Î¬ στον οÏίζοντα, «μεταφÎÏοντας» τα χÏώματα αυτά στα μάτια μας. Για τον ίδιο λόγο Îχουμε και κόκκινα ηλιοβασιλÎματα, εξηγοÏν οι ειδικοί.
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































