Οι γυναίκες που άÏγησαν να Îχουν την Ï€Ïώτη πεÏίοδο (εμμηνόÏÏοια) τους, οι οποίες εισÎÏχονται Ï€ÏόωÏα σε εμμηνόπαυση ή Îχουν κάνει υστεÏεκτομή (χειÏουÏγική επÎμβαση αφαίÏεσης της μήτÏας), αντιμετωπίζουν αυξημÎνο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας, σÏμφωνα με μια νÎα αμεÏικανική επιστημονική ÎÏευνα.
Είναι η Ï€Ïώτη μελÎτη που κάνει συσχÎτιση ανάμεσα στα λιγότεÏα αναπαÏαγωγικά χÏόνια, άÏα σε μικÏότεÏη Îκθεση της γυναίκας σε επίπεδα οÏμονών οιστÏογόνων, και στον αυξημÎνο κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας.
Οι εÏευνητÎÏ‚, με επικεφαλής την δÏα Πάολα Γκίλσαντζ του ιατÏÎ¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎντÏου Kaiser Permanente του Όκλαντ της ΚαλιφόÏνια, που Îκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πεÏιοδικό «Neurology» της ΑμεÏικανικής Ακαδημίας ÎευÏολογίας, ανÎλυσαν στοιχεία για 6.137 γυναίκες αναφοÏικά με την Ï€Ïώτη πεÏίοδο τους, την ÎναÏξη της εμμηνόπαυσης και το αν είχαν κάνει υστεÏεκτομή.
Η μÎση ηλικία της Ï€Ïώτης πεÏιόδου ήταν τα 13 Îτη, της εμμηνόπαυσης τα 45 Îτη, της διάÏκειας αναπαÏαγωγικής ζωής τα 32 Îτη, ενώ η μία στις Ï„Ïεις (ποσοστό 34%) είχε κάνει υστεÏεκτομή. Εν συνεχεία, οι γυναίκες αυτÎÏ‚ παÏακολουθήθηκαν κατά πόσο εμφάνισαν άνοια αÏγότεÏα στη ζωή τους, κάτι που τελικά συνÎβη στο 42%.
Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν την Ï€Ïώτη πεÏίοδο τους στα 16 χÏόνια τους ή αÏγότεÏα, είχαν κατά μÎσο ÏŒÏο 23% μεγαλÏτεÏο κίνδυνο για άνοια στο μÎλλον, εν συγκÏίσει με όσες είχαν εμμηνόÏÏοια Ï€Ïιν τα 13. ΕπιπλÎον όσες είχαν εμμηνόπαυση Ï€Ïιν την ηλικία των 47 χÏόνων, είχαν 19% μεγαλÏτεÏη πιθανότητα άνοιας, εν συγκÏίσει με τις γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 47.
Όσες γυναίκες είχαν στη ζωή τους λιγότεÏα από 34 αναπαÏαγωγικά χÏόνια (από την Ï€Ïώτη πεÏίοδο Îως την εμμηνόπαυση), είχαν 20% μεγαλÏτεÏο κίνδυνο άνοιας, εν συγκÏίσει με εκείνες που είχαν πεÏισσότεÏα από 34 χÏόνια αναπαÏαγωγικής ζωής. ΤÎλος, οι γυναίκες που είχαν αφαιÏÎσει τη μήτÏα τους, είχαν 8% μεγαλÏτεÏη πιθανότητα μελλοντικής άνοιας.
«ΔεδομÎνου ότι οι γυναίκες Îχουν πεÏίπου 50% μεγαλÏτεÏη πιθανότητα από ÏŒ,τι οι ά...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































