ΑμεÏικανοί εÏευνητÎÏ‚ ισχυÏίζονται ότι η φυτική πολυφαινόλη φισετίνη, που εμπεÏιÎχεται σε πολλά φÏοÏτα και λαχανικά, Îχει επίσης σημαντικÎÏ‚ θετικÎÏ‚ επιπτώσεις στην υγεία και το Ï€Ïοσδόκιμο ζωής.
Σε άÏθÏο που δημοσιεÏει ομάδα ειδικών από την ΙατÏική Σχολή της Μινεσότα και την Κλινική Μάγιο στο επιστημονικό ÎντυποÂ
EBioMedicine
, εξηγεί ότι καθώς ο άνθÏωπος μεγαλώνει συσσωÏεÏει στο σώμα του κÏτταÏα με βλάβες. Όταν τα κÏτταÏα αυτά φτάσουν σε Îνα συγκεκÏιμÎνο επίπεδο βλάβης διÎÏχονται μια δική τους διαδικασία γήÏανσης, που ονομάζεται κυτταÏική γήÏανση. Ακόμα τα κÏτταÏα απελευθεÏώνουν φλεγμονώδεις παÏάγοντες που λÎνε στο ανοσοποιητικό να καθαÏίζει τα κατεστÏαμμÎνα κÏτταÏα. Αλλά καθώς γεÏνάμε, τα κÏτταÏα αυτά δεν αποβάλλονται επιτυχώς από το σώμα και Îτσι ξεκινάει η συσσώÏευσή τους με αποτÎλεσμα χÏόνια χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονή και ÎκκÏιση ενζÏμων που μποÏοÏν να εκφυλίσουν τους ιστοÏÏ‚ του σώματος.
Οι επιστήμονες ωστόσο παÏατήÏησαν ότι η φισετίνη μειώνει τα επίπεδα των κατεστÏαμμÎνων κυττάÏων στο σώμα.
Αυτό κατÎστη εφικτό δια της μελÎτης γηÏαιών ποντικιών στα οποία χοÏηγήθηκε η φισετίνη και παÏατηÏήθηκαν βελτιώσεις και αναφοÏικά με την υγεία αλλά και αναφοÏικά με το Ï€Ïοσδόκιμο επιβίωσης τους.
Πάντως, οι εÏευνητÎÏ‚ καταγÏάφουν ότι παÏαμÎνουν Ï€Ïος το παÏόν αÏκετά αναπάντητα εÏωτήματα, όπως πως Îνα φάÏμακο θα επιδÏάσει σε διαφοÏετικοÏÏ‚ ιστοÏÏ‚ και διαφοÏετικά κÏτταÏα ενός γηÏάσκοντος σώματος.
Μάλιστα, Ï€Ïος το παÏόν δεν Îχουν εντοπίσει αν υπάÏχει κάποια θεÏαπεία που να στοχεÏει τα κÏτταÏα που Îχουν υποστεί κυτταÏική γήÏανση.
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































