Ο ζεστός καιÏός μειώνει τις πιθανότητες κÏησης και το Ï€Ïόβλημα Ï€Ïόκειται να επιδεινωθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υποστηÏίζει ο πεÏιβαλλοντικός οικονομολόγος Αλαν ΜπαÏÏεκα από το Πανεπιστήμιο της ΚαλιφόÏνια στο Λος Άντζελες.
Σε άÏθÏο που δημοσιεÏεται στο επιστημονικό ÎντυποÂ
Demography,Â
αναφÎÏεται ότι ο εÏευνητής και οι συνεÏγάτες του παÏατήÏησαν ότι τον ΑÏγουστο και τον ΣεπτÎμβÏιο, εννÎα μήνες μετά τον χειμώνα δηλαδή, αναφÎÏονται οι πεÏισσότεÏες γεννήσεις στις ΗΠΑ. Έτσι αποφάσισαν να μελετήσουν στοιχεία γεννήσεων για τα τελευταία 80 χÏόνια.
Από την αξιολόγηση των δεδομÎνων διαπίστωσαν ότι οι υψηλÎÏ‚ θεÏμοκÏασίες Îχουν καθοÏιστική αÏνητική επίδÏαση στη γονιμότητα και στα ποσοστά γεννήσεων και Îχουν κάθε λόγο να ισχυÏίζονται ότι η κλιματική αλλαγή που Îχει συντελÎσει στην υπεÏθÎÏμανση του πλανήτη και σε αÏξηση αλλά και Îνταση των καυσώνων, καθιστά δυσκολότεÏη την επίτευξη μιας κÏησης.
«Αν εξετάσουμε τί συμβαίνει εννÎα μήνες μετά από Îναν καÏσωνα για παÏάδειγμα τον ΑÏγουστο, τότε τον επόμενο Μάιο θα δοÏμε σαφώς λιγότεÏες γεννήσεις. Και δεν είναι ότι οι άνθÏωποι όταν Îχει ζÎστη κάνουν λιγότεÏο σεξ, το αντίθετο μάλιστα, αλλά σχετίζεται με την επίδÏαση της ζÎστης στην ανδÏική γονιμότητα. ΜελÎτες δείχνουν ότι η παÏαγωγή σπÎÏματος μειώνεται όταν Îχει ζÎστη», εξηγεί ο Î”Ï ÎœÏ€Î±ÏÏεκα.
Και Ï€ÏοσθÎτει ότι, «ενώ ο υπεÏπληθυσμός οÏισμÎνων χωÏών είναι Îνα αÏκετά Ï€ÏοβεβλημÎνο θÎμα διεθνώς», τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων που σημειώνονται σε πολλÎÏ‚ χώÏες, πεÏιλαμβανομÎνης και της Ελλάδας (
σÏμφωνα με τους υπολογισμοÏÏ‚ της Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατ. ανθÏώπους η Ελλάδα θα αποτελεί το μικÏότεÏο τμήμα της ΕΕ
), εξισοÏÏοποÏνται από τις μεταναστευτικÎÏ‚ ÏοÎÏ‚.
ΤÎλος, λÎει ότι η κλιματική αλλαγή θα Ï€Ïοκαλεί πεÏισσότεÏες γεννήσεις από την Άνοιξη μÎχÏι τους καλοκαιÏινοÏÏ‚ μήνες, γεγονός αÏνητικό για την πεÏιγεννητική υγεία Î±Ï†Î¿Ï Î¿Î¹ γυναίκες που γεννοÏν ΑÏγουστο ή ΣεπτÎμβÏιο εκτίθεται σε σημαντικά υψηλότεÏε...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































