Εκατό είναι ο ανώτατος αÏιθμός πυÏηνικών όπλων που αÏκεί να Îχει μια χώÏα για την ασφάλειά της και οτιδήποτε Ï€ÎÏαν Î±Ï…Ï„Î¿Ï -όπως συμβαίνει με τα χιλιάδες πυÏηνικά των ΗΠΑ και της Ρωσίας- είναι πεÏιττό, αυξάνοντας Ï…Ï€ÎÏμετÏα τους κινδÏνους χωÏίς λόγο.
Αυτή είναι η εκτίμηση μιας νÎας επιστημονικής μελÎτης, που θεωÏεί ότι ο βασικός στόχος -η αποτÏοπή ενός επιτιθÎμενου- επιτυγχάνεται θαυμάσια με τα 100 πυÏηνικά.
ΠεÏισσότεÏα από τα 100 κάνουν πεÏισσότεÏο κακό παÏά καλό, φÎÏνοντας αποσταθεÏοποίηση, υποστηÏίζουν ο καθηγητής Τζόσουα ΠιÏÏ‚ του Î¤ÎµÏ‡Î½Î¿Î»Î¿Î³Î¹ÎºÎ¿Ï Î Î±Î½ÎµÏ€Î¹ÏƒÏ„Î·Î¼Î¯Î¿Ï… του Μίσιγκαν και ο επίκουÏος καθηγητής ÎÏ„Îηβιντ ÎτενκεμπÎÏÎ³ÎºÎµÏ Ï„Î¿Ï… Î Î¿Î»Î¹Ï„ÎµÎ¹Î±ÎºÎ¿Ï Î Î±Î½ÎµÏ€Î¹ÏƒÏ„Î·Î¼Î¯Î¿Ï… του Τενεσί με άÏθÏο τους στο πεÏιοδικό «Safety» (Ασφάλεια) με τίτλο «Ένα εθνικό Ï€Ïαγματιστικό ÏŒÏιο ασφαλείας για τις ποσότητες των πυÏηνικών όπλων».
Η εκτίμηση για το «πλαφόν» των πυÏηνικών βασίζεται στο συνυπολογισμό διαφόÏων παÏαγόντων, από το κόστος συντήÏησής ενός εκτεταμÎνου πυÏÎ·Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î¿Ï€Î»Î¿ÏƒÏ„Î±ÏƒÎ¯Î¿Ï… ως τις συνÎπειες για την ίδια τη χώÏα που θα πυÏοδοτήσει αυτά τα όπλα (επιπτώσεις στο κλίμα, σε ζωτικÎÏ‚ υποδομÎÏ‚ και στις μετακινήσεις, στη διατÏοφική ασφάλεια κ.α.). ΣήμεÏα σε ολόκληÏο τον κόσμο υπάÏχουν πεÏίπου 15.000 πυÏηνικά όπλα, τα οποία κατÎχουν εννÎα χώÏες: ΗΠΑ, Ρωσία, Î’Ïετανία, Γαλλία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, ΙσÏαήλ (δεν το Îχει παÏαδεχθεί επίσημα) και πιο Ï€Ïόσφατα Î’.ΚοÏÎα. ΣÏμφωνα με τη νÎα μελÎτη, ο συνολικός αÏιθμός τους θα Ï€ÏÎπει να Ï€Îσει το Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÏ„Î± 900.
«Με 100 πυÏηνικά όπλα Îχει κανείς ακόμα τη δυνατότητα πυÏηνικής αποτÏοπής, αποφεÏγοντας όμως την πιθανή «οπισθοκÏότηση» από Îνα πυÏηνικό φθινόπωÏο που θα σκοτώσει τους δικοÏÏ‚ σου ανθÏώπους. Αν χÏησιμοποιήσουμε ως ΗΠΑ 1.000 πυÏηνικά όπλα εναντίον κάποιου εχθÏÎ¿Ï ÎºÎ±Î¹ αυτός δεν ανταποδώσει καθόλου, θα δοÏμε πεÏίπου 50 φοÏÎÏ‚ πεÏισσότεÏους ΑμεÏικανοÏÏ‚ να πεθαίνουν από όσους την 11η ΣεπτεμβÏίου, μόνο και μόνο εξαιτίας των συνεπειών των δικών μας όπλων σε μας», δήλωσε ο ΠιÏÏ‚.
Όπως είπε, είναι η Ï€Ïώτη μελÎτη που αν...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































