Οπως Îγινε γνωστό οι ΑÏχÎÏ‚ του Τόκιο αποφάσισαν να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή «ηλεκτÏικών δÏόμων» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα Ï€ÏαγματοποιηθοÏν στην Ï€ÏωτεÏουσα της Ιαπωνίας το 2020.
Οι δÏόμοι αυτοί θα ενσωματώνουν ηλιακοÏÏ‚ συλλÎκτες και θεωÏητικώς τουλάχιστον οι εφαÏμογÎÏ‚ είναι πολλÎÏ‚ και εντυπωσιακÎÏ‚. Οι δÏόμοι αυτοί θα μποÏοÏν να χÏησιμοποιοÏνται για την  την παÏαγωγή ηλεκτÏικής ενÎÏγειας για σπίτια, επιχειÏήσεις κλπ. Θα μποÏοÏν να εκμεταλλεÏονται την ηλιακή ενÎÏγεια για να θεÏμαίνουν το οδόστÏωμα και να μην επιτÏÎπουν τον σχηματισμό πάγου στους δÏόμους, να παÏÎχουν ενÎÏγεια για τον φωτισμό και τα φανάÏια, αλλά και να φοÏτίζουν ηλεκτÏικά αυτοκίνητα ακόμα και όταν αυτά είναι εν κινήσει.
Με την κίνηση αυτή οι ΑÏχÎÏ‚ του Τόκιο θÎλουν να Ï€Ïοβάλουν την πόλη ως φιλική στο πεÏιβάλλον καθώς πλησιάζουμε στους ΟλυμπιακοÏÏ‚ και ΠαÏαολυμπιακοÏÏ‚ Αγώνες που θα γίνουν εκεί σε δÏο χÏόνια. Η κατασκευή και λειτουÏγία των ηλεκτÏικών δÏόμων στο Τόκιο θα παÏακολουθείται στενά από την κυβÎÏνηση της Ιαπωνίας η οποία θÎλει να αυξήσει όσο το δυνατόν πεÏισσότεÏο την χÏήση ανανεώσιμων πηγών ενÎÏγειας στην χώÏα.
Σκοπός είναι το Τόκιο μÎχÏι το 2030 να καλÏπτει το 30% των ενεÏγειακών του αναγκών με χÏήση ανανεώσιμων πηγών ενÎÏγειας. Το μεγάλο εμπόδιο στην κατασκευή ηλεκτÏικών δÏόμων δεν είναι η τεχνολογία η οποία Îχει αναπτυχθεί αλλά το κόστος. Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή ενός ηλεκτÏÎ¹ÎºÎ¿Ï Î´Ïόμου μήκους ενός χλμ. το κόστος αγγίζει τα Ï€Îντε εκ. ευÏÏŽ.
Η κυβÎÏνηση της Ιαπωνίας ευελπιστεί ότι αν η λειτουÏγία των ηλεκτÏικών δÏόμων κατά την διάÏκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποδειχθεί επιτυχής αυτό θα βοηθήσει στο να Ï€ÏοχωÏήσει το σχÎδιο και η κατασκευή Ï„Îτοιων δÏόμων και σε άλλες πεÏιοχÎÏ‚ της χώÏας.
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































