«Τα εναλλακτικά καπνικά Ï€Ïοϊόντα (τσιγάÏο, θεÏμαινόμενο τσιγάÏο, smokeless tobacco for oral or nasal use) είναι όλα εθιστικά και δυνητικά καÏκινογόνα», τόνισε η ΠαÏασκευή ΚατσαοÏνου, επίκουÏη καθηγήτÏια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ στη διάÏκεια συνÎντευξης ΤÏπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής ΕταιÏείας με αφοÏμή την πÏόσφατη Παγκόσμια ΗμÎÏα εναντίον του Καπνίσματος (31/5).
Για την ακÏίβεια η κ. ΚατσαοÏνου, που είναι και Ï€ÏόεδÏος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & ΙατÏικής Εκπαίδευσης της ΕυÏωπαϊκής Πνευμονολογικής ΕταιÏείας (ERS) ξεκαθάÏισε ότι, «η ERS ανακοίνωσε επ’ ευκαιÏίας της Παγκόσμιας ΗμÎÏας τις θÎσεις της για τα καινοÏÏγια θεÏμαινόμενα τσιγάÏα. Δηλαδή ότι δεν τα συνιστά διότι:
1. Είναι επιβλαβή και εθιστικά.
2. ΥπονομεÏει την επιθυμία των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα.
3. ΥπονομεÏει την επιθυμία των Ï€Ïώην καπνιστών να παÏαμείνουν σε αποχή.
4. ΑποτελοÏν πειÏασμό για τους μη καπνιστÎÏ‚ και τους νÎους.
5. ΑποτελοÏν κίνδυνο για την επανα-κανονικοποίηση του καπνίσματος. 6. ΑποτελοÏν κίνδυνο για ταυτόχÏονη χÏήση με το τσιγάÏο.
ΕπομÎνως τα εναλλακτικά καπνικά Ï€Ïοϊόντα (τσιγάÏο, θεÏμαινόμενο τσιγάÏο, smokeless tobacco for oral or nasal use) είναι όλα εθιστικά και δυνητικά καÏκινογόνα. Δεν Ï€ÏÎπει να αποσπαστοÏμε από το κÏÏιο ÎÏγο μας που είναι η Ï€Ïοώθηση αποτελεσματικών μÎÏ„Ïων για τη μείωση του ÎºÎ±Ï€Î½Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ την παÏοχή βοήθειας στους καπνιστÎÏ‚ που επιθυμοÏν να διακόψουν, ασχολοÏμενοι με συζητήσεις πεÏί των νÎων καπνικών Ï€Ïοϊόντων».
ΥπενθÏμισε εξάλλου ότι, το κάπνισμα αποτελεί Îνα χÏόνιο νόσημα το οποίο παÏόλο που Îχει τη μεγαλÏτεÏη νοσηÏότητα και θνητότητα, θα μποÏοÏσε να Ï€Ïοληφθεί και να θεÏαπευτεί.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη χώÏα μας πεÏισσότεÏοι από 15.000 άνθÏωποι πεθαίνουν κάθε χÏόνο από νοσήματα, που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ εκτιμάται ότι ξοδεÏονται 25-30 εκατ. ευÏÏŽ/Îτος για τσιγάÏα.
Η αλλαγή της νοοτÏοπίας του κοινοÏ, κάνοντας την Ï€Ïόληψη καθημεÏινή Ï€Ïακτική, θα μποÏοÏσε να αποτελÎσε...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































