ΕυÏωπαίοι και ΑμεÏικανοί εÏευνητÎÏ‚ ανÎπτυξαν σÏστημα τεχνητής νοημοσÏνης, που, για Ï€Ïώτη φοÏά, είναι καλÏτεÏο και από τους δεÏματολόγους στη διάγνωση του μελανώματος.
Αποτελεί Îνα συνεξελικτικό νευÏωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network), το οποίο εκπαιδεÏτηκε να ανιχνεÏει τον καÏκίνο, Îχοντας Ï€ÏοηγουμÎνως Ï„Ïοφοδοτηθεί με πεÏισσότεÏες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων, καθώς επίσης – για λόγους σÏγκÏισης- με εικόνες αβλαβών σπίλων.
Όπως αναφÎÏεται σε σχετικό άÏθÏο του ÎµÏ€Î¹ÏƒÏ„Î·Î¼Î¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ½Ï„ÏπουÂ
Annals of Oncology,Â
επιστήμονες από τη ΓεÏμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Î§ÏŒÎ»Î³ÎºÎµÏ Î§Îνσλε του Τμήματος ΔεÏματολογίας του Πανεπιστημίου της ΧαϊδελβÎÏγης, αναφÎÏουν ότι η διαγνωστική αξιοπιστία του συστήματος συγκÏίθηκε με εκείνη 58 δεÏματολόγων από 17 χώÏες, Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ οποίων και από την Ελλάδα.
Το σÏστημα διÎγνωσε πεÏισσότεÏα μελανώματα (95%) εν συγκÏίσει με τους γιατÏοÏÏ‚ (89%), ενώ είχε και λιγότεÏες ψευδώς θετικÎÏ‚ διαγνώσεις (αθώοι σπίλοι που εσφαλμÎνα διαγνώστηκαν ως καÏκίνοι).
Το συνεξελικτικό νευÏωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης, το οποίο μιμείται τη λειτουÏγία του ανθÏωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνει να γίνεται ολοÎνα καλÏτεÏο όσες πεÏισσότεÏες εικόνες βλÎπει.
Τα πεÏιστατικά μελανωμάτων αυξάνουν συνεχώς, με πεÏίπου 232.000 νÎες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χÏόνο διεθνώς. Το μελάνωμα θα μποÏοÏσε να θεÏαπευθεί, αν διαγνωσθεί ÎγκαιÏα, αλλά δυστυχώς συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστεÏημÎνα, όταν πια ο καÏκίνος Îχει εδαιωθεί.
Οι εÏευνητÎÏ‚ δήλωσαν ότι δεν Ï€ÏοβλÎπουν η τεχνητή νοημοσÏνη να αντικαταστήσει τους δεÏματολόγους, όμως θα τους βοηθήσει να κάνουν καλÏτεÏες διαγνώσεις στο μÎλλον.
Î ÏÎ¿Ï„Î¿Ï Ï€Î¬Î½Ï„Ï‰Ï‚ Îνα Ï„Îτοιο σÏστημα τεχνητής νοημοσÏνης βÏει ευÏεία κλινική εφαÏμογή, θα Ï€ÏÎπει Ï€Ïώτα να λυθοÏν οÏισμÎνα τεχνικά Ï€Ïοβλήματα, όπως η δυσκολία να απεικονισθοÏν σωστά οÏισμÎνα μελανώματα σε πεÏιοχÎÏ‚, όπως τα δάχτυλα των χεÏιών και των ποδιών ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































