Μια ευÏÎως χÏησιμοποιοÏμενη αÏωματική ουσία στα διαλÏματα των συσκευών ηλεκτÏÎ¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î±Ï„Î¼Î¯ÏƒÎ¼Î±Ï„Î¿Ï‚ Îχει τα ίδια χημικά χαÏακτηÏιστικά με τις τοξικÎÏ‚ ουσίες των συμβατικών τσιγάÏων που διαταÏάσσουν το φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας των πνευμόνων.
Σε αυτό το συμπÎÏασμα καταλήγει αμεÏικανική μελÎτη που παÏουσιάστηκε στο Ï€Ïόσφατο διεθνÎÏ‚ συνÎδÏιο της ΑμεÏικανικής ΕταιÏείας ΘώÏακος.
Οι εÏευνητÎÏ‚ του Πανεπιστημίου της Î’ÏŒÏειας ΚαÏολίνα στο Τσαπελ Χιλ εστίασαν στη χημική ουσία σιναμαλδεΰδη, που γίνει στην κανÎλα τη χαÏακτηÏιστική γεÏση και οσμή.
ΕξÎθεσαν ανθÏώπινα επιθηλιακά κÏτταÏα από τους βÏόγχους σε υγÏά ατμίσματος με γεÏση και άÏωμα κανÎλας. Η συχνότητα της κίνησης των κÏοσσών, των μικÏοσκοπικών Ï€Ïοεκτάσεων που καθαÏίσουν τους πνεÏμονες από τη βλÎννα και τα λοιπά αποÏÏίμματα, μετÏήθηκε πάνω από 120 λεπτά.
Τα ανθÏώπινα επιθηλιακά κÏτταÏα από τους βÏόγχους εκτÎθηκαν σε διάφοÏες συγκεντÏώσεις σιναμαλδεΰδης για να διασαφηνίσουν οι επιστήμονες αν η συχνότητα της κίνησης των κÏοσσών άλλαζε όσο αυξανόταν η δόση.
ΕπιπÏοσθÎτως, αξιολογήθηκαν οι αλλαγÎÏ‚ στη μιτοχονδÏιακή οξειδωτική φωσφοÏυλίωση, μια διαδικασία δια της οποίας τα κÏτταÏα παÏάγουν την πλειονότητα της ενÎÏγειας τους.
«Η εισπνοή των αÏωματικών και γευστικών παÏαγόντων ενείχε τους ίδιους κινδÏνους για την πνευμονική λειτουÏγία με αυτÎÏ‚ των τοξικών ουσιών των συμβατικών τσιγάÏων. Μάλιστα, ο κίνδυνος θα μποÏοÏσε να είναι και μεγαλÏτεÏος καθώς οι ατμιστÎÏ‚ τείνουν να χÏησιμοποιοÏν τους αÏωματικοÏÏ‚ παÏάγοντες σε υψηλότεÏες συγκεντÏώσεις στα διαλÏματα που χÏησιμοποιοÏν στα στις συσκευÎÏ‚ ηλεκτÏÎ¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Ï€Î½Î¯ÏƒÎ¼Î±Ï„Î¿Ï‚Â», επισημαίνεται στα συμπεÏάσματα της ÎÏευνας.
Και Ï€Ïοστίθεται ότι, «Μια και μόνη οξεία Îκθεση σε υγÏÏŒ που πεÏιÎχει σιναμαλδεΰδη εξασθενεί Ï€ÏοσωÏινά τη μιτοχονδÏιακή λειτουÏγία, μειώνει την παÏαγωγή ενδοκυτταÏικής ενÎÏγειας και σταματά την κίνηση των κÏοσσών στα ανθÏώπινα πνευμονικά επιθηλιακά κÏτταÏα».
Επειδή όμως τα συμπεÏάσματα είναι αποτÎλεσμα in vitro ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































