Οι γυναίκες που Ï„Ïώνε λιγότεÏα φÏοÏτα και πεÏισσότεÏο Ï€ÏόχειÏο φαγητό χÏειάζονται πεÏισσότεÏο χÏόνο για να μείνουν Îγκυες και είναι λιγότεÏο πιθανό να συλλάβουν εντός 12 μηνών, σÏμφωνα με μελÎτη που δημοσιεÏθηκε στο επιστημονικό Îντυπο
Human Reproduction
.
Οι εÏευνητÎÏ‚ του Πανεπιστήμιου της ΑδελαÎδας ζήτησαν από 5.598 γυναίκες στην ΑυστÏαλία, τη ÎÎα Ζηλανδία, το ΗνωμÎνο Βασίλειο και την ΙÏλανδία να δώσουν πληÏοφοÏίες για τη διατÏοφή τους.
ΣυγκÏιτικά με τις γυναίκες που ÎÏ„Ïωγαν φÏοÏτα Ï„Ïεις ή πεÏισσότεÏες φοÏÎÏ‚ την ημÎÏα τον μήνα Ï€Ïιν τη σÏλληψη, εκείνες που ÎÏ„Ïωγαν φÏοÏτα λιγότεÏο από μια με Ï„Ïεις φοÏÎÏ‚ τον μήνα χÏειάστηκαν Îναν επιπλÎον μήνα για να μείνουν Îγκυες. Ομοίως, οι γυναίκες που ÎÏ„Ïωγαν Ï€ÏόχειÏο φαγητό Ï„ÎσσεÏις ή πεÏισσότεÏες την εβδομάδα χÏειάστηκαν σχεδόν Îναν μήνα επιπλÎον για να καταστοÏν Îγκυες.
ÎœÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ ζευγαÏιών του δείγματος, 468 (8%) είχαν Ï€Ïόβλημα υπογονιμότητας (δηλαδή χÏειάστηκαν πεÏισσότεÏο από 12 μήνες για να επιτευχθεί κÏηση) και 2.204 (39%) συνÎλαβαν εντός ενός μήνα. Όταν οι επιστήμονες μελÎτησαν την επίδÏαση της διατÏοφής στην υπογονιμότητα, διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες με μειωμÎνη Ï€Ïόσληψη φÏοÏτων ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν από 8% στο 12% και σε αυτÎÏ‚ που ÎÏ„Ïωγαν Ï€ÏόχειÏο φαγητό Ï„ÎσσεÏις ή πεÏισσότεÏες φοÏÎÏ‚ από 8% στο 16%.
ΣÏμφωνα με την ÎšÎ»ÎµÏ Î¡Î¿Î¼Ï€ÎµÏτς, καθηγήτÏια στο ΕÏευνητικό ΙνστιτοÏτο Robinson του Πανεπιστημίου της ΑδελαÎδας και επικεφαλής της μελÎτης «τα ευÏήματα δείχνουν ότι το καλής ποιότητας φαγητό θα μποÏοÏσε να βελτιώσει τη γονιμότητα και να μειώσει τον χÏόνο που χÏειάζεται η γυναίκα για να μείνει Îγκυος».
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































