Η Αθήνα ξεχωÏίζει ανάμεσα στις ευÏωπαϊκÎÏ‚ Ï€ÏωτεÏουσες, αλλά για αÏνητικό λόγο, καθώς σÏμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νÎας διεθνοÏÏ‚ επιστημονικής μελÎτης, θα γνωÏίσει στο μÎλλον την μεγαλÏτεÏη αÏξηση τόσο σε καÏσωνες όσο και σε ξηÏασίες, εν συγκÏίσει με όλες τις μεγάλες πόλεις της ΕυÏώπης.
Οι εÏευνητÎÏ‚ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του ÎιοÏκασλ, με επικεφαλής τη ΣÎλμα ΓκουεÏÎιÏο, που Îκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό Îντυπο Environmental Research Letters, χÏησιμοποίησαν όλα τα διαθÎσιμα κλιματικά μοντÎλα (με βάση Ï„Ïία σενάÏια) για να Ï€ÏοβλÎψουν πώς θα εξελιχθοÏν σε 571 ευÏωπαϊκÎÏ‚ πόλεις Îως το 2050 ή το 2100 Ï„Ïία βασικά φαινόμενα: οι πλημμÏÏες, οι ξηÏασίες και οι καÏσωνες.
Η μελÎτη Ï€ÏοβλÎπει αÏξηση της μÎγιστης θεÏμοκÏασίας και χειÏότεÏους καÏσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμα και με το πιο αισιόδοξο από τα Ï„Ïία σενάÏια), αυξημÎνη ξηÏασία ιδίως στη Îότια ΕυÏώπη, αÏξηση στις πλημμÏÏες ιδίως στη βοÏειοδυτική ΕυÏώπη και γενικότεÏη επιδείνωση των κινδÏνων από ακÏαία καιÏικά φαινόμενα στις πεÏισσότεÏες ευÏωπαϊκÎÏ‚ πόλεις.
Οι επιστήμονες Ï€ÏοβλÎπουν ότι οÏισμÎνες πεÏιοχÎÏ‚ του ευÏÏ‰Ï€Î±ÏŠÎºÎ¿Ï Îότου θα μποÏοÏσε να βιώσουν ξηÏασίες Îως 14 φοÏÎÏ‚ χειÏότεÏες από τις σημεÏινÎÏ‚. Οι 5 πόλεις με τις μεγαλÏτεÏες Ï€Ïοβλεπόμενες αυξήσεις ξηÏασίας είναι κατά σειÏά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η ΜαδÏίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.
Οι 5 πόλεις με τις μεγαλÏτεÏες αυξήσεις σε καÏσωνες Ï€ÏοβλÎπεται να είναι κατά σειÏά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Î Ïάγα, η Ρώμη και η Σόφια. Î Îντε ελληνικÎÏ‚ πόλεις (Αθήνα, ΠάτÏα, ΗÏάκλειο, Καλαμάτα και ΠειÏαιάς) βÏίσκονται στο υψηλότεÏο 5% των ευÏωπαϊκών πόλεων που κινδυνεÏουν τόσο με χειÏότεÏες ξηÏασίες όσο και με χειÏότεÏους καÏσωνες.
Οι 5 πόλεις με τις μεγαλÏτεÏες αυξήσεις σε πλημμÏÏες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το ΖάγκÏεμπ.
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr


































