Φυσικό αέριο: Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία σε κοινή δράση για την υποστήριξη του αγωγού TAP
Ημερομηνία:
23/4/2013, 02:33 - Εμφανίσεις: 5231
[attachment=3657:fysiko-aerio-synergasia-tap-99071.jpg]
Σε μια συνάντηση Ï…ÏˆÎ·Î»Î¿Ï ÎµÏ€Î¹Ï€Îδου στη Ρώμη οι Ï„Ïεις χώÏες, από το Îδαφος των οποίων διÎÏχεται ο αγωγός TAP, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, συμφώνησαν τις κατευθυντήÏιες αÏχÎÏ‚ και τους βασικοÏÏ‚ πολιτικοÏÏ‚ στόχους της ΕπιτÏοπής.
Η δημιουÏγία της ΤÏιμεÏοÏÏ‚ ΕπιτÏοπής ΣυνεÏγασίας (Trilateral Cooperation Committee) είναι η νεότεÏη Îνδειξη εμβάθυνσης της πολιτικής στήÏιξης στον TAP από τις Ï„Ïεις χώÏες υποδοχής. Ακολουθεί την υπογÏαφή της ΤÏιμεÏοÏÏ‚ ΔιακÏατικής Συμφωνίας (IGA), που Îλαβε χώÏα στην Αθήνα στις 13 ΦεβÏουαÏίου Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î•Î»Î»Î¬Î´Î±Ï‚, Αλβανίας και Ιταλίας, η οποία επιβεβαίωσε την κοινή δÎσμευση των κυβεÏνήσεων για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουÏγία του Î±Î³Ï‰Î³Î¿Ï TAP.
ΜÎλη της κυβÎÏνησης αÏμόδια για την ΕνÎÏγεια και τις ΕξωτεÏικÎÏ‚ ΥποθÎσεις των Ï„Ïιών χωÏών συμμετείχαν στη συνεδÏίαση.
Η κυβÎÏνηση της Ελλάδας εκπÏοσωπήθηκε από τον Ασημάκη ΠαπαγεωÏγίου, ΥφυπουÏγό ΠεÏιβάλλοντος, ΕνÎÏγειας & Κλιματικής Αλλαγής, και τον Παναγιώτη Γ. Μίχαλο, Γενικό ΓÏαμματÎα Διεθνών Οικονομικών ΣχÎσεων και Αναπτυξιακής ΣυνεÏγασίας του ΥπουÏγείου ΕξωτεÏικών.
Η Αλβανική ΚυβÎÏνηση εκπÏοσωπήθηκε από την Edith Harxhi, ΥφυπουÏγό ΕξωτεÏικών, τον Enno Bozdo, ΥφυπουÏγό Οικονομίας, ΕμποÏίου και ΕνÎÏγειας και την ΔÏ. Ariana Cela, Οικονομική ΣÏμβουλο του Î ÏωθυπουÏγοÏ.
Η Ιταλική ΚυβÎÏνηση εκπÏοσωπήθηκε από την Marta Dassu, ΥφυπουÏγό ΕξωτεÏικών, και τον Claudio De Vincenti, ΥφυπουÏγό Οικονομικής Ανάπτυξης, αÏμόδιος για την ΕνÎÏγεια.
Οι Ï„Ïεις κυβεÏνήσεις συμφώνησαν ότι η ΤÏιμεÏής ΕπιτÏοπή ΣυνεÏγασίας θα Ï€ÏοσφÎÏει το απαιτοÏμενο πλαίσιο για το συντονισμό των Ï€Ïοσπαθειών τους με στόχο την τελική επιλογή, την ÎγκαιÏη παÏάδοση και την αποδοτική λειτουÏγία του Î±Î³Ï‰Î³Î¿Ï TAP.
ΕπιπλÎον, τα Ï„Ïία συμβαλλόμενα μÎÏη συμφώνησαν να συντονίσουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληÏοφοÏιών με τις συνεÏγαζόμενες κυβεÏνήσεις και τα αÏμόδια θεσμικά ÏŒÏγανα, ενισχÏοντας ταυτόχÏονα και στηÏίζοντας τις Ï€Ïοσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί ο Ïόλος του TAP στη διαφοÏοποίηση των Ï€Ïομηθειών αεÏίου στην ΕυÏωπαϊκή Ένωση, τη Îοτιοανατολική ΕυÏώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι συμμετÎχοντες συμφώνησαν επίσης να συνεδÏιάζουν τακτικά και συζήτησαν για το χÏονοδιάγÏαμμα, τους τόπους συναντήσεως και τη συμμετοχή τους στις μελλοντικÎÏ‚ συναντήσεις της ΤÏιμεÏοÏÏ‚ ΕπιτÏοπής ΣυνεÏγασίας, με εκ πεÏιτÏοπής Ï€ÏοεδÏία των Ï„Ïιών κυβεÏνήσεων.
Ο Έλληνας ΥφυπουÏγός ΠΕΚΑ Ασημάκης ΠαπαγεωÏγίου δήλωσε: «Το γεγονός ότι συγκεντÏωθήκαμε σήμεÏα εδώ στη Ρώμη σαφώς δείχνει ότι υπάÏχει μια ισχυÏή πολιτική βοÏληση εκ μÎÏους των Ï„Ïιών χωÏών υποδοχής, να Ï€Ïοωθήσουν και να υποστηÏίξουν το ÎÏγο TAP. Η ίδÏυση της ΤÏιμεÏοÏÏ‚ ΕπιτÏοπής ΣυνεÏγασίας για τον TAP είναι άλλο Îνα σημαντικό βήμα Ï€Ïος την υλοποίηση του Ï€ÏογÏάμματος TAP, το οποίο είναι στÏατηγικής σημασίας για το ενεÏγειακό μÎλλον της ΕυÏώπης. Η ΕπιτÏοπή αυτή θα συμβάλει αποτελεσματικά στη συνεÏγασία και τις κοινÎÏ‚ Ï€Ïοσπάθειες Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ Ï„Ïιών κυβεÏνήσεων στο Ï€ÏοσεχÎÏ‚ μÎλλον, το οποίο είναι πιο καθοÏιστικό για την υλοποίηση του Îότιου ΔιαδÏόμου Î¦Ï…ÏƒÎ¹ÎºÎ¿Ï Î‘ÎµÏίου και την είσοδο των νÎων πηγών ενÎÏγειας στην ΕυÏώπη. Τα πλεονεκτήματα που ο TAP Ï€ÏοσφÎÏει στην ευÏÏτεÏη πεÏιοχή σε επίπεδο ενεÏγειακής ασφάλειας καθιστοÏν την πολιτική μας δÎσμευσή για την Ï€Ïαγματοποίησή του ως Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÏ„Î±Î¸ÎµÏή και αμετακίνητη. Î ÏÎπει να τονιστεί ότι ο TAP μποÏεί να εφοδιάζει με φυσικό αÎÏιο τη Îοτιοανατολική ΕυÏώπη, συμπεÏιλαμβανομÎνων μÎσω της Ï€Ïοώθησης της IGB και των Δυτικών Βαλκανίων».
Η ΥφυπουÏγός της Αλβανίας Edith Harxhi δήλωσε: «Η ΤÏιμεÏής ΕπιτÏοπή ΣυνεÏγασίας αποτελεί Îνα Ï€ÏωταÏχικό πολιτικό βήμα Ï€Ïος το τελικό στάδιο για την επιλογή του TAP από την ΚοινοπÏαξία του ShahDeniz. Οι κυβεÏνήσεις της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας Îδειξαν για ακόμη μια φοÏά την ισχυÏή πολιτική δÎσμευση και υποστήÏιξη Ï€Ïος την υλοποίηση Î±Ï…Ï„Î¿Ï Ï„Î¿Ï… Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÎ·Î¼Î±Î½Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ‡ÎµÎ´Î¯Î¿Ï…, ενώ Ï€Ïαγματικά πιστεÏουν στον αντίκτυπο του TAP στην οικονομική διαφοÏοποίηση και την ενεÏγειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και της Îοτιοανατολικής ΕυÏώπης, συμπεÏιλαμβανομÎνων των Δυτικών Βαλκανίων».
Η ΥφυπουÏγός ΕξωτεÏικών της Ιταλίας Marta Dassu δήλωσε: «Η δημιουÏγία της ΤÏιμεÏοÏÏ‚ ΕπιτÏοπής ΣυνεÏγασίας είναι Îνα σημαντικό βήμα Ï€Ïος τα εμπÏός για την υλοποίηση Î±Ï…Ï„Î¿Ï Ï„Î¿Ï… στÏÎ±Ï„Î·Î³Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ‡ÎµÎ´Î¯Î¿Ï… για την ευÏωπαϊκή ενεÏγειακή ασφάλεια. Οι Ï€Ïοσπάθειες των Ï„Ïιών κυβεÏνήσεων στÏÎφονται πλÎον σταθεÏά στην υποστήÏιξη της επιλογής του TAP από την ΚοινοπÏαξία του ShahDenizκαι την επιτυχή κατασκευή του αγωγοÏ».
Ο Ιταλός ΥφυπουÏγός Οικονομικής Ανάπτυξης, αÏμόδιος για θÎματα ενÎÏγειας, DeVincenti, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμÎνοι για τα οφÎλη που ο TAP θα φÎÏει σε κάθε χώÏα υποδοχής, στην πεÏιοχή της Îοτιοανατολικής ΕυÏώπης και ευÏÏτεÏα στην ευÏωπαϊκή αγοÏά Ï†Ï…ÏƒÎ¹ÎºÎ¿Ï Î±ÎµÏίου, και θα συνεχίσουμε να συνεÏγαζόμαστε πλήÏως για να κάνουμε το σχÎδιο Ï€Ïαγματικότητα».
Ο TAP είναι Îνα από τα ÎÏγα κατασκευής αγωγών που αναπτÏσσονται για να μεταφÎÏουν αÎÏιο από το κοίτασμα του Shah Deniz στην ΕυÏώπη. Θα φÎÏει σημαντικÎÏ‚ ξÎνες άμεσες επενδÏσεις και θÎσεις εÏγασίας που συνδÎονται με την κατασκευή Î±Ï…Ï„Î¿Ï Ï„Î¿Ï… μεγάλου Î±Î³Ï‰Î³Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ στις Ï„Ïεις χώÏες υποδοχής – Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία – και θα συμβάλει επίσης στη διαφοÏοποίηση του Î±Î½ÎµÏ†Î¿Î´Î¹Î±ÏƒÎ¼Î¿Ï ÏƒÎµ φυσικό αÎÏιο στην ΕυÏωπαϊκή Ένωση, τη Îοτιοανατολική ΕυÏώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η ΚοινοπÏαξία του Shah Deniz αναμÎνεται να κάνει την τελική της επιλογή για το σχÎδιο του Îοτίου ΔιαδÏόμου Î¦Ï…ÏƒÎ¹ÎºÎ¿Ï Î‘ÎµÏίου που θα μεταφÎÏει αÎÏιο από το κοίτασμα του Shah Deniz στην Κασπία τον ΙοÏνιο του 2013.
econews.gr
|
|
|