Δώδεκα διαγωνισμοί έρχονται να επανακαθορίσουν το έργο των δημόσιων μεταφορών της περιφέρειας – πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης – αναθέτοντας τις αστικές και υπεραστικές λεωφορειακές γραμμές για 10+5 χρόνια σε ιδιώτες μεταφορείς, που θα μπορούσε να μην είναι πλέον τα γνωστά ΚΤΕΛ.
Η εξυπηρέτηση των επιβατών θα εξαρτάται από τους όρους της κάθε σύμβασης και τον έλεγχο εφαρμογής τηςΠόσο οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί αποτυπώνουν στους όρους τους τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών; Ποιος απεφάνθη ποιες γραμμές και πόσα δρομολόγια χρειάζεται κάθε περιοχή; Και τι θα συμβεί αν οι προβλέψεις που έχουν γίνει αποδειχθούν ανεπαρκείς μέσα στα επόμενα 10 ή 15 χρόνια; Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα ερωτήματα που «κρύβονται» πίσω από τους 12 διαγωνισμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου (αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις) στην περιφέρεια.
Όπως προκύπτει από το νέο σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας με αποκλειστικό δικαίωμα εκτέλεσης του έργου που τους ανατίθεται.
Η διαδικασία θα είναι ανταγωνιστική μόνο κατά την επιλογή τους.
Εν συνεχεία, η εξυπηρέτηση των επιβατών θα εξαρτάται από τους όρους της κάθε σύμβασης και τον έλεγχο εφαρμογής της, επί δέκα ή και δεκαπέντε χρόνια.
Τα ποσά των διαγωνισμών εξηγούν και το μέγεθος της «αναμέτρησης».
Για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα η εκτιμώμενη αξία μόνο του υπεραστικού έργου είναι 352,5 εκατ.
ευρώ χωρίς ΦΠΑ για τη δεκαετία και 528,75 εκατ.
ευρώ με την πενταετή προαίρεση.
Μαζί με το αστικό έργο, η συνολική αξία με την προαίρεση των 5 χρόνων φτάνει στα 652,5 εκατ.
ευρώ!document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Στην Κρήτη, ο βασικός προϋπολογισμός είναι 490,5 εκατ.
ευρώ και η μέγιστη αξία, με την προαίρεση των 5 επιπλέον χρόνων, 735,75 εκατ.
ευρώ! Αποτελεί εκτιμώμενες αξίες συμβάσεων και όχι για κέρδη των αναδόχων.
Ποιος καθόρισε το έργο; Τονίζεται ότι τους νέους διαγωνισμούς δεν τους προκηρύσσουν πλέον οι Περιφέρειες.
Ο Νόμος 4974...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr

































