Στεγαστική κρίση: Σε «πολιορκία» η χώρα - Μεταξύ ράλι τιμών και κυβερνητικής απάθειας Ημερομηνία:
Σήμερα 22/12/2025, 06:32 - Εμφανίσεις: 11
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο οξείες κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών: τη στεγαστική κρίση.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια σταδιακή άνοδος τιμών μετά από την πανδημία, έχει πλέον μετεξελιχθεί σε μια δομική ανισορροπία που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η χώρα βιώνει μια περίοδο «στεγαστικής πολιορκίας», με το δικαίωμα στην κατοικία να έχει μετατραπεί σε ένα δυσπρόσιτο επενδυτικό προϊόν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στεγαστική κρίση: Τα νούμερα που προκαλούν ίλιγγο Η εν λόγω ανάλυση, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2025, σοκάρει με την καταγραφή της πορείας των αξιών.
Μετά από μια οκταετία συνεχούς ανόδου, οι τιμές των κατοικιών έχουν πλέον ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό του 2008 κατά μεγάλο ποσοστό.
Η αγορά, όχι μόνο κάλυψε το έδαφος που χάθηκε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά δημιούργησε ένα νέο, αχαρτογράφητο επίπεδο τιμών που αποσυνδέεται πλήρως από την αγοραστική δύναμη του μέσου μισθωτού.
Από το 2017, που σηματοδότησε το ναδίρ των αξιών, μέχρι το τέλος του 2025, η σωρευτική ανατίμηση των ακινήτων στην Ελλάδα αγγίζει το 86%.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Αυτή η εκρηκτική άνοδος, που συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (με ετήσιο ρυθμό αύξησης κοντά στο 7,7%), καθιστά την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης ένα άπιαστο όνειρο για όποιον δεν διαθέτει σημαντικό κεφάλαιο ή ακίνητη περιουσία.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου 2025 επιβεβαιώνουν ότι η στέγαση αποτελεί τον βασικό «πυροκροτητή» του κόστους ζωής.
Ενώ άλλοι τομείς της οικονομίας δείχνουν ίχνη σταθεροποίησης, η ομάδα «Στέγαση» εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς αύξησης σχεδόν διπλάσιους από τον γενικό...