Η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει χωρίς προϋπολογισμό – Ο Εντουάρ Φιλίπ δεν θα ψηφίσει την κοινωνική ασφάλιση Ημερομηνία:
Σήμερα 3/12/2025, 21:12 - Εμφανίσεις: 8
Αύξηση παρουσιάζει ο κίνδυνος το 2025 να κλείσει για τη Γαλλία χωρίς προϋπολογισμό, καθώς ο πρώην στενός σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης.
Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, που δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αυξάνεται καθώς ταυτόχρονα ο Μπρουνό Ρεταγιό, ηγέτης των Συντηρητικών τον καλεί να παρακάμψει το κοινοβούλιο, για περάσει το νομοσχέδιο.
«Ορίζοντες» Ο Εντουάρ Φιλίπ και το κόμμα του «Ορίζοντες» διαθέτει 34 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.
Υποστήριξε ότι είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την κοινωνική ασφάλιση, διότι ο προϋπολογισμός δεν συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του γαλλικού ελλείμματος.
Οι Γάλλοι βουλευτές, εκτός από τον γενικό προϋπολογισμό πρέπει να εγκρίνουν αυτό το ξεχωριστό νομοσχέδιο, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι η γαλλική οικονομία δεν οδεύει σε κρίση χρέους.
Η Γαλλία έχει αυτή τη στιγμή χρέος 3,4 τρισ.
ευρώ και επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που πρόκειται να φτάσει το 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2025.
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα μειώσει αυτό το ποσοστό σε όχι περισσότερο από 5%.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο Λεκορνί, που ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, έχει δεσμευθεί επίσης ότι δεν θα καταφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που θα του επέτρεπε να περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας τη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δεσμεύθηκε σε αυτή τη θέση, ώστε, με τη ανοχή των Σοσιαλιστών, να μην πέσει η κυβέρνησή του έπειτα από δύο προτάσεις μομφής.
Αν υποχωρήσει στις πιέσεις του Ρεταγιό, τότε το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει, διότι η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει με πρόταση μομφής.
Ο Φιλίπ και οι προεδρικές φιλοδοξίες Όπως προκύπτει από τους επικριτές του, ο Εντουάρ Φιλίπ, με την κίνησή του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, βλέπει στο μέλλον.