Ακίνητα: Επιβράδυνση στις αγοραπωλησίες, γκάζι στις γονικές παροχές Ημερομηνία:
Σήμερα 7/10/2025, 06:00 - Εμφανίσεις: 6
Με χαμηλότερες ταχύτητες εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια κινούνται οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην αγορά, εξέλιξη που αντικατοπτρίζεται στα κρατικά ταμεία.
Αντίθετα, οι γονικές παροχές παραμένουν σε ανοδική τροχιά λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ το οποίο εκμεταλλεύονται γονείς, παππούδες και γιαγιάδες για να γράψουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδιά ή τα εγγόνια τους.
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025 δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης ακινήτων ανήλθαν σε 367,43 εκατ.
ευρώ, έναντι 385,23 εκατ.
ευρώ το ίδιο διάστημα του 2024, καταγράφοντας μείωση 4,62%.
Το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, οι φοροεισπράξεις από τις αγοραπωλησίες είχαν σημειώσει βουτιά 17,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ωστόσο η εικόνα στην κτηματαγορά βελτιώθηκε το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2025 με τις αγοραπωλησίες ακινήτων να πατούν γκάζι και τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση 12% εν συγκρίσει με το ίδιο τρίμηνο του 2024.
Κληρονομιές Την ίδια ώρα, οι γονικές παροχές και δωρεές παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία.
Το επτάμηνο του 2025 τα έσοδα από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ανήλθαν σε 152,02 εκατ.
ευρώ έναντι 136,97 εκατ.
ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11%.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί περισσότερες από 120.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που έχουν να κάνουν με αγοραπωλησίες ακινήτων, περίπου 60.000 δηλώσεις για γονικές παροχές ακινήτων και 38.000 δηλώσεις δωρεών, καθώς και περισσότερες από 70.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.
Το οκτάμηνο της χρονιάς, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα συμβόλαια που έχουν αναρτηθεί στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, άλλαξαν χέρια πάνω από 24.800 ακίνητα συνολικής αξίας 2,62 δισ.
ευρώ.
Ο Δήμος Αθηναίων είναι στην πρώτη θέση σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου καθώς έγιναν 1.986 αγοραπωλησίες ακινήτων με τη συνολική αξία όπως απ...