Το πρόχειρο φαγητό ίσως πλήττει τη μνήμη μέσα σε μόλις 4 ημέρες Ημερομηνία:
Σήμερα 30/9/2025, 10:28 - Εμφανίσεις: 7
Τέσσερις ημέρες πρόχειρου φαγητού είναι αρκετές ώστε να πληγεί το κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου! Αυτό προέκυψε από μια νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron και η οποία έδειξε ότι το junk food θα μπορούσε να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο γνωστικών δυσλειτουργιών.
Η υπερδραστηριότητα κυττάρων-«κλειδιών» Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Φαρμακολογίας Τζουάν Σονγκ και τον δρα Τέιλορ Λάντρι από το Τμήμα Φαρμακολογίας του UNC ανακάλυψε ότι μια ειδική ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου (CCK διανευρώνες) που έχει την έδρα της στον ιππόκαμπο, το κέντρο της μνήμης, υπερενεργοποιείται έπειτα από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά.
Αυτή η υπερδραστηριότητα διαταράσσει την ικανότητα επεξεργασίας της μνήμης, ακόμα και μετά από λίγες ημέρες κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών – στο πρότυπο της δυτικού τύπου διατροφής, πλούσιας σε μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες, στην οποία «βασιλεύουν» τα κορεσμένα λιπαρά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πρωτεΐνη-«ρυθμιστής» Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PKM2 και η οποία ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν την ενέργεια παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της αρνητικής επίδρασης της ανθυγιεινής τροφής στη μνήμη.
Αμεσο πλήγμα στη μνήμη «Γνωρίζαμε ότι η διατροφή και ο μεταβολισμός μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου αλλά δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε μια τόσο εξειδικευμένη και ευάλωτη ομάδα νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, τους διανευρώνες CCK στον ιππόκαμπο, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι πλήττονται άμεσα ακόμα και μετά από τη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά» δήλωσε η καθηγήτρια Σονγκ η οποία είναι μέλος του Κέντρου Νευροεπιστήμης του UNC και προσέθεσε: «Εκείνο που μας εξέπληξε περισσότερο από όλα ήταν το πόσο γρήγορα τα κύτταρα αυτά άλλαζαν τη δραστηριότητα τους ως απόκριση στη μειωμένη διαθεσιμότητα γλυκόζης η οποία προκαλείτο από την κ...