Νεπάλ: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά από τις αιματηρές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας Ημερομηνία:
Σήμερα 9/9/2025, 13:40 - Εμφανίσεις: 12
Οι διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που είχαν αρχίσει ως ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον της διαφθοράς και τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Νεπάλ, γιγαντώθηκαν γρήγορα σε ένα κίνημα που αμφισβήτησε την πολιτική εξουσία της χώρας και απέκτησε συγκρουσιακά χαρακτηριστικά καθώς η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, με τις δυνάμεις ασφαλείας να σκοτώνουν 19 ανθρώπους.
Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές, χιλιάδες συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις έκαναν έφοδο το βράδυ της Δευτέρας στο γραφείο του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του Νεπαλικού Κογκρέσου, και σε κατοικίες αρκετών εξέχοντων πολιτικών.
Ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Κ.Π.
Σάρμα Όλι, αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των κινητοποιήσεων προσπαθώντας να εκτονώσει την κατάσταση.
Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις τριών υπουργών, μεταξύ αυτών και του υπουργού Εσωτερικών που είχε αναλάβει την «ηθική ευθύνη» για τη βία.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση ήρε τις απαγορεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να σταματήσει τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται μέχρι τώρα.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κατμαντού έκλεισε λόγω των διαμαρτυριών, δήλωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Νεπάλ.
Η Himalayan Times δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις επιτέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου Ramchandra Paudel.
Επικαλούμενο μάρτυρες, το μέσο δήλωσε ότι πυκνός καπνός υψωνόταν από την οροφή καθώς συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις περικύκλωναν την κατοικία του ηγέτη.
Δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή, συμπλήρωσε.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Φωτιά σε σπίτι αξιωματούχου Απομακρύνουν υπουργούς με ελικόπτερα από τα σπίτια τους Ο στρατός του Νεπάλ έχει ξεκινήσει να διώχνει υπουργούς από τις κατοικίες τους μέσω ελικοπτέρων εν μέσω επιθέσεων στα σπίτια τους από συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, τονίζει απ...