Βραζιλία: Δικαστής κρίνει ως ύποπτο φυγής τον Μπολσονάρο και διατάσσει τη μόνιμη παρακολούθησή του Ημερομηνία:
Σήμερα 27/8/2025, 04:52 - Εμφανίσεις: 5
Δικαστής, μέλος του ομοσπονδιακού ανωτάτου δικαστηρίου (STF) της Βραζιλίας, διέταξε χθες Τρίτη να τεθεί υπό αστυνομική παρακολούθηση «επί μονίμου βάσεως» ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, στον οποίο έχει επιβληθεί το τρέχον διάστημα κατ’ οίκον κράτηση και να φορά ηλεκτρονικό «βραχιόλι», κάνοντας επίκληση στον «κίνδυνο φυγής» του από τη χώρα (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Ueslei Marcelino, επάνω, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο).
Στο επίσημο έγγραφό του, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις ζητεί η αστυνομία να εγγυηθεί «παρακολούθηση επί μονίμου βάσεως» του πρώην αρχηγού του κράτους και να «αναπτύξει ομάδες στη διεύθυνση όπου ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση κατ’ οίκον» από την 4η Αυγούστου.
Ο Μπολσονάρο κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος και είναι αντιμέτωπος με ποινή ως και 40 χρόνων κάθειρξηςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο δικαστής Μοράις προεδρεύει στη δίκη του πρώην προέδρου Μπολσονάρο διότι φέρεται να ηγήθηκε σε απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος.
Η τελική της φάση πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τη 2η ως τη 12η Σεπτεμβρίου.
Κατηγορούμενος πως συνωμότησε για να διατηρηθεί στην εξουσία «με αυταρχικό τρόπο» παρά την ήττα του στην εκλογική αναμέτρηση του 2022 από τον κεντροαριστερό διάδοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με ποινή ως και 40 χρόνων κάθειρξης.
Η δικαστική διαταγή εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του Λίντμπεργκ Φαρίας, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος (PT) του Λούλα, ο οποίος αναφέρθηκε σε «αληθινό κίνδυνο φυγής» του κ.
Μπολσονάρο εκτός Βραζιλίας για να αποφύγει τη φυλάκιση σε περίπτωση καταδίκης του.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Εκστρατεία στις ΗΠΑ Η εισαγγελία εισηγήθηκε τη λήψη των μέτρων προχθές Δευτέρα, αφού ανέλυσε το αίτημα του βραζιλιάνου κοινοβουλευτικού.
Εξηγώντας την απόφαση, ο δικαστής Μοράις επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το ότι ο βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρο, γιος του πρώην προέδρου, διεξάγει στις ΗΠΑ εκστρατεία με σκ...