ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι της οικονομίας «πατάνε γκάζι» Ημερομηνία:
Σήμερα 19/7/2025, 01:04 - Εμφανίσεις: 15
Της Μαρίας Σιδέρη Με θετικό πρόσημο κινείται η πλεινότητα των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όπου παράλληλα ξεκάθαρα καταγράφεται η ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων με σκοπό να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική.
Στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η βιομηχανική παραγωγή βγήκε ενισχυμένη, αύξηση κύκλου εργασιών «είδαν» οι περισσότεροι τομείς των υπηρεσιών, ο τουρισμός είναι σε ανοδική πορεία, το λιανικό εμπόριο ανέκαμψε, αλλά στις κατασκευές παρουσιάστηκε μείωση της δραστηριότητας.
Ενίσχυση βιομηχανικής παραγωγής Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ στο πρώτο τετράμηνο του 2025, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,0% ρυθμός σημαντικά μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2024 (5,8%).
Αύξηση κατεγράφη και στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,0% αντί σημαντικής μείωσης κατά 4,2% το πρώτο τετράμηνο του 2024.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Την περίοδο του πρώτου πεντάμηνου του 2025, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων υποχωρούν κατά 4,1% αντί αύξησης κατά 2,0% την ίδια περίοδο του 2024.
Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται περισσότερο στις πωλήσεις στη διεθνή αγορά (-7,4% σε συνέχεια μείωσης κατά 6,5% το 2024) και λιγότερο στην εγχώρια (-2,4% αντί 1,7%).
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση των σχετικών τιμών, ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 3,2%.
Αποτελεί το πρώτο πεντάμηνο των τελευταίων 5 χρόνων όπου καταγράφεται μείωση στον μέσο όρο του δείκτη.
Αύξηση καταγράφηκε σε τρεις από τους τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής βιομηχανίας εν συγκρίσει με το 2024, ωστόσο με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς.
Αναλυτικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε στην παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος (3,9% αντί 12,9%), στην Παροχή Νερού (0,5% αντί 4,2% το 2024), και στη Μεταποίηση (0,4% αντί 4,3%).
Αντίθετα, μείωση της παραγωγής κατεγράφη στα Ορυχεία-Λατομ...