Δραματική πρόβλεψη για την κλιματική κρίση – Η επόμενη πενταετία θα μπορούσε να κοστίσει όσο η πανδημία Ημερομηνία:
10/7/2025, 14:00 - Εμφανίσεις: 12
Οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που φέρνει η κλιματική κρίση την επόμενη πενταετία θα ήταν δυνατόν να πλήξουν την οικονομία της ευρωζώνης όσο η πανδημία Covid-19 ή η παγκόσμια οικονομική κρίση, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του παγκόσμιου κλίματος θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα να μειώσουν κατά 5% το ΑΕΠ της ευρωζώνης, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που εξέτασε το διεθνές δίκτυο NGFS, όπου υπάγονται οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Ιαπωνίας και 130 ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού κλάδου σε ολόκληρο τον κόσμο.
H ανακοίνωση της ΕΚΤ κάνει ειδική αναφορά στις ξηρασίες, οι οποίες απειλούν κυρίως την Ελλάδα και γενικά τον ευρωπαϊκό νότο που αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα χρήζουν άμεσης προσοχής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι οι ξηρασίες στην Ευρώπη οδηγούν σε ετήσιες απώλειες 9 δισ.
ευρώ, σχεδόν το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2024 –και οι απώλειες αυτές δεν μπορεί παρά να σημειώσουν αύξηση στο προσεχές μέλλον» δήλωσε ο οργανισμός.
Στεγνός ταμιευτήρας στην Ισπανία στην ξηρασία του 2023, Η ερημοποίηση είναι σημαντικός κίνδυνος για τμήματα του ευρωπαϊκού νότου (Reuters) «Πρόσφατες έρευνες της ΕΚΤ για τις ελλείψεις επιφανειακών υδάτων που σχετίζονται με τις ξηρασίες βρίσκονται σε συμφωνία με αυτές τις εκτιμήσεις.
Η έλλειψη επιφανειακών υδάτων είναι η σημαντικότερη κλιματική απειλή για την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, με έως και το 15% του ακαθάριστου προϊόντος να είναι σε κίνδυνο».
Από τα ενδεχόμενα που εξέτασε το δίκτυο NGFS, οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν μέγιστες σε σενάριο όπου μεγάλες πυρκαγιές, ξηρασίες και καύσωνες το 2026 ακολουθούνται από έναν συνδυασμό δριμύτατων καταιγίδων και πλημμυρών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Το οικονομικό αποτέλεσμα της ...