Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη καίγεται από καύσωνες, αλλά τα μέτρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη αγνοούνται Ημερομηνία:
Σήμερα 5/7/2025, 10:08 - Εμφανίσεις: 7
Είναι οξύμωρο, κι όμως, αυτό που παρατηρείται για ακόμα ένα καλοκαίρι είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι νιώθουν στο πετσί τους τα δεινά που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ανέχονται την άρση των πολιτικών για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Είναι τρομερά δύσκολο αυτό που ζούμε, έτσι δεν είναι;» λέει στον Guardian η Τζούλι, συνταξιούχος στο Έσσεξ, μιλώντας τη ζέστη των 42 βαθμών Κελσίου που έζησε η αδελφός στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα.
Η ίδια, πρώην εργαζόμενη στην τοπική αυτοδιοίκηση αισθάνεται ότι τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά και λέει ότι «δεν θα μπορούσε να αντέξει» τόσο υψηλή ζέστη.
Όμως, όπως και πολλοί άλλοι που βίωσαν τον πρώτο φετινό καύσωνα στην Ευρώπη, η Τζούλι δεν ακούγεται υπερβολικά ανήσυχη.
Ανησυχεί για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους νέους, αλλά δεν ανησυχεί για τον εαυτό της.
Πιστεύει ότι θα ήταν καλό να ληφθούν περισσότερα μέτρα για το κλίμα, αλλά δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει γι’ αυτό.
Δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Είναι όπως όλα τα άλλα», λέει.
«Νομίζω ότι μιλάμε για πολύ λίγα, πολύ αργά».
Καθώς τα κύματα καύσωνα έπληξαν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής την περασμένη εβδομάδα -με το τελευταίο να αφορά ένα κύμα θανατηφόρων ακραίων φαινομένων που επιδεινώθηκαν από τη ρύπανση που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα- οι οικολογικές ομάδες είναι απογοητευμένες που ο ολοένα και πιο βίαιος καιρός δεν έχει οδηγήσει στην κατεπείγουσα υποστήριξη της δράσης για την κλίμα την οποίαν ανέμεναν.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο συνεχίζουν να άρουν τις πολιτικές για την αναχαίτιση την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα, ως αρνητές (και) της κλιματικής κρίσης που είναι, επιτίθενται στους περιβαλλοντικούς κανόνες ακόμα και όταν εκτυλίσσονται καταστροφές.
Οι ψηφοφόροι τους, ενώ ως άτομα αναγνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος, ανέχονται τις εν λόγω επιθέσεις κι ενίοτε τις υποστηρίζουν....