Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
23.9 °C 31%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

«Ιμπεριαλισμός Υποδομών»: Πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τα τζαμιά για να εδραιώσει την επιρροή της στα Βαλκάνια
Ημερομηνία: 3/7/2025, 20:44 - Εμφανίσεις: 16



Το μουσουλμανικό τέμενος Ναμάζ Γκιαχ στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, με μιναρέδες ύψους 50 μέτρων και εσωτερική αίθουσα, η οποία θα μπορούσε να υποδεχτεί περίπου 8.000 πιστούς, είναι από τους πιο εντυπωσιακούς ισλαμικούς χώρους λατρείας στα Δυτικά Βαλκάνια και χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία.

Το τζαμί έλαβε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων του τουρκικού κράτος, Diyanet.

Αρχιτεκτονικό του πρότυπο είναι το Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί, γνωστό και ως Μπλε Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Οκτώβριο του 2024, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στα Τίρανα για τα εγκαίνια του τζαμιού μετά από περίπου δέκα χρόνια εργασιών.

Εκεί υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Αλβανία στους τομείς της γεωργίας και της εκπαίδευσης, ενώ δώρισε στη χώρα και μερικά drones τουρκικής κατασκευής.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η επιρροή της Diyanet στο διοικητικό συμβούλιο του νέου τζαμιού και διορίστηκε Τούρκος ιμάμης — γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην αλβαική κοινωνία.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Να υπενθυμίσουμε εδώ, πως έπειτα από την κατάρρευση του κομμουνισμού στη χώρα το 1990, στα Τίρανα κατασκευάστηκαν ένας καθολικός και ένας ορθόδοξος ναός – το 2001 και 2014 αντίστοιχα.

Την εποχή του Ενβέρ Χότζα, η Αλβανία ανακηρύχθηκε ως το πρώτο αθεϊστικό κράτος.

Από το 1967 όλες οι θρησκείες απαγορεύτηκαν και όλες οι θρησκευτικές δομές στη χώρα έκλεισαν.

Ανέγερση τζαμιών ως «ήπια δύναμη» της Τουρκίας «Το παράδειγμα του τζαμιού Ναμάζ Γκιαχ δείχνει πώς η Τουρκία προσπαθεί ως περιφερειακή δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια και επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της μέσω της ανέγερσης τζαμιών», δηλώνει η Ναταλί Κλαγιέ, κοινωνιολόγος στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι.

Η ανέγερση τζαμιών ως «ήπια δύναμη» συνδέεται στενά με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα, σημειώνει.

«Πάντως, οι τοπικοί παράγοντες έχουν περιθώρια κινήσεων και τα αξιοποιούν», καταλήγει η Κλαγιέ.googletag.cmd.push(fu...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Κόσμος"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Κόσμος"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
23.9 °C 31%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies