Ένας κόσμος χωρίς κινητά Ημερομηνία:
Σήμερα 20/6/2025, 07:04 - Εμφανίσεις: 11
Το smartphone, που κάποτε ήταν τεχνολογικό θαύμα, σήμερα είναι πανταχού παρόν – αλλά σύμφωνα με τους Elon Musk και Mark Zuckerberg, ίσως να βρισκόμαστε ήδη στη δύση του.
Οι δύο ισχυροί άνδρες της τεχνολογίας οραματίζονται έναν κόσμο όπου οι συσκευές που αγγίζουμε θα δώσουν τη θέση τους σε τεχνολογίες που φοριούνται, εμφυτεύονται ή ακόμα και διαβάζουν τον νου.
Η Neuralink, η εταιρεία του Elon Musk, εργάζεται πάνω σε διεπαφές εγκεφάλου–υπολογιστή που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν με ψηφιακές συσκευές μέσω εγκεφαλικών κυμάτων.
Αν και προς το παρόν οι εφαρμογές είναι σε πειραματικό στάδιο και απευθύνονται κυρίως σε ασθενείς με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, το μακροπρόθεσμο όραμα είναι πιο φιλόδοξο: να καταργηθούν τα smartphones όπως τα γνωρίζουμε, και να γίνουν οι ίδιοι οι χρήστες τα «τηλέφωνα» του μέλλοντος.
Τατουάζ και γυαλιά αντί για κινητά Παράλληλα, άλλες εταιρείες, όπως η Chaotic Moon, που υποστηρίζεται από τον Bill Gates, αναπτύσσουν ηλεκτρονικά τατουάζ με νανοαισθητήρες που συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα και λειτουργούν ως μέσα υγείας, εντοπισμού ή επικοινωνίας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από την άλλη, ο Mark Zuckerberg επενδύει δυναμικά στην επαυξημένη πραγματικότητα μέσω των γυαλιών AR (Augmented Reality) που θα επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν ψηφιακό περιεχόμενο στο πεδίο της όρασής τους.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να κοιτά κανείς οθόνη κινητού: ειδοποιήσεις, χάρτες, βίντεο και συνομιλίες θα προβάλλονται απευθείας στο περιβάλλον.
Το μέλλον χωρίς οθόνες; Η τεχνολογική αυτή μετάβαση, από το απτό στο νοητικά ελεγχόμενο ή ενσωματωμένο στον άνθρωπο, θέτει πολλά ερωτήματα:googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Είναι έτοιμη η κοινωνία να αποδεχτεί τόσο παρεμβατικές τεχνολογίες; Ποια είναι τα όρια της ιδιωτικότητας; Πόσο ασφαλής είναι η σύνδεση εγκεφάλου–υπολογιστή; Αν και η εποχή μετά το smartphone δεν είναι ακριβώς στη γωνία, γίνεται πλέον σαφές ότι οι κολοσσοί τ...