Μαύρη Θάλασσα: Η Ε.Ε. σχεδιάζει κόμβο ασφάλειας για αποτροπή της Ρωσίας – O ρόλος της Τουρκίας Ημερομηνία:
28/5/2025, 18:20 - Εμφανίσεις: 33
Η Ε.Ε. σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν κόμβο θαλάσσιας ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.
Σκοπός της είναι η παρακολούθηση πιθανών απειλών και η προστασία κρίσιμων υποδομών, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε.
για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.
Θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω «του ρωσικού επιθετικού πολέμου» Αποτελεί μια κίνηση που συνδέεται με το αυξημένο ενδιαφέρον της Ε.Ε.
στην περιοχή αυτή, κυρίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επιπροσθέτως, η Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών.
Όπως εξήγησε η Κάγια Κάλας, στόχος του κόμβου ασφαλείας θα είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανές απειλές, καθώς θα ενισχύσει τις δυνατότητες επιτήρησης.
Οι πληροφορίες θα κοινοποιούνται στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν είναι δυνατόν, δήλωσε επίσης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Συνεργασία Ε.Ε.
και χωρών στη Μαύρη Θάλασσα Η Κάγια Κάλλας πρότεινε επίσης τη διοργάνωση ειδικής συνάντησης των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των γειτονικών χωρών για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή.
Μεταξύ αυτών θα είναι και η Τουρκία, η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον «να συμβάλει» στην ασφάλεια της περιοχής.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της Ε.Ε., η δημιουργία του κόμβου θεωρείται προτεραιότητα και θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω «του ρωσικού επιθετικού πολέμου».
Κάγια Κάλας Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι στον κόμβο θα συνεισφέρουν χώρες από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποστολή του θα είναι να «ενισχύσει την επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης και την ανταλλαγή πληροφοριών στη Μαύρη Θάλασσα, την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο από το διάστημα μέχρι τον βυθό και την έγκαιρη προειδοποίηση».
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλλας προβλέπει ότι μέσω του κόμβου θαλάσσιας ασφάλειας θα παρακολουθούνται υποβρύχια καλώδια, υπεράκτιες εγκαταστάσεις, αλλά κ...