Μπορεί η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 να κρύβεται στον εγκέφαλο; Ημερομηνία:
Σήμερα 22/5/2025, 11:16 - Εμφανίσεις: 8
Η επιτυχής θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ίσως δεν αφορά απλώς την αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης και της παχυσαρκίας αλλά τη στόχευση συγκεκριμένων νευρώνων του εγκεφάλου.
Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.
Εδώ και κάποια χρόνια επιστήμονες είχαν δει ότι η υπερδραστηριότητα μιας υποομάδας νευρώνων (νευρώνες AgRP) που βρίσκονται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου είναι συχνή σε ποντίκια με διαβήτη.
«Οι συγκεκριμένοι νευρώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπεργλυκαιμία και στον διαβήτη τύπου 2» δήλωσε ο ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δρ Μάικλ Σβαρτς, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.
«Η νέα μελέτη θέτει αυτή την παραδοσιακή θεώρηση υπό αμφισβήτηση αναφορικά με το τι προκαλεί τον διαβήτη» googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Προκειμένου να προσδιορίσουν αν αυτοί οι νευρώνες συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου του αίματος σε διαβητικά ποντίκια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ευρέως διαδεδομένη γενετική προσέγγιση που βασίζεται σε ιούς.
Με αυτή την προσέγγιση ώθησαν τους νευρώνες AgRP να εκφράσουν την τοξίνη του τετάνου, η οποία αποτρέπει τους νευρώνες από το να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Επαναφορά του σακχάρου στο φυσιολογικό Προς έκπληξή τους οι επιστήμονες είδαν ότι η παρέμβαση αυτή επδήλωσε στο φυσιολογικό τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος επί μήνες, χωρίς να έχει μάλιστα καμία επίδραση στο σωματικό βάρος ή στην κατανάλωση τροφής.
H παχυσαρκία και η κακή διατροφή θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες πίσω από τον διαβήτη Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη ο διαβήτης και ιδιαιτέρως ο διαβήτης τύπου 2 είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικής προδιάθεσης και παραγόντων του τρόπου ζωής όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή.
Αυτό το «κοκτέιλ» παραγόντων οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση ή σε ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης.googletag.cmd.push(function() { googletag.d...