Φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου – Τι (δεν) μάθαμε από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι Ημερομηνία:
19/3/2025, 14:40 - Εμφανίσεις: 51
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την προεκλογική του υπόσχεση να δημοσιοποιήσει τα μυστικά αρχεία για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963, μια υπόθεση που εξακολουθεί να διχάζει την Αμερική και να εμπνέει θεωρίες συνομωσίας 60 χρόνια μετά.
Περίπου 80.000 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα άρχισαν από την Τρίτη να εμφανίζονται στον ιστότοπο των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, μια διαδικασία που πρόκειται να πάρει καιρό καθώς οι δικηγόροι του υπουργείου Άμυνας ψάχνουν και ελέγχουν το υλικό.
Τα ψηφιοποιημένα έγγραφα προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο κλίμα φόβου που επικρατούσε εκείνη την εποχή έπειτα από την πυραυλική κρίση της Κούβας που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.
Ιστορικοί σχολίασαν ότι τα νέα έγγραφα είναι απίθανο να προσφέρουν νέα στοιχεία για τη δολοφονία του λαοφιλούς Κένεντι.
Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να απασχολήσουν τους ανθρώπους που συναρπάζονται από ένα δραματικό κεφάλαιο της ιστορίας.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν εξάλλου ότι πολλοί Αμερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας.
Υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης χτένισαν τα ομοσπονδιακά αρχεία για να εντοπίσουν τα επίμαχα έγγραφα (Reuters) Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ Πολλά από τα έγγραφα, τονίζει το Reuters, έχουν να κάνουν με τις προσπάθειες των ερευνητών να μάθουν περισσότερα για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον πεζοναύτη και αυτοαποκαλούμενο μαρξιστή που πυροβόλησε τον Κένεντι την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του περνούσε από την πλατεία Ντίλι του Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963.
Τα έγγραφα περιγράφουν τις προσπάθειες να ιχνηλατηθούν οι κινήσεις του Όσβαλντ μετά το ταξίδι του στην ΕΣΣΔ και τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας.
Αναφέρονται επίσης στον γάμο του Όσβαλντ με την Μαρίνα Όσβαλντ, μια γυναίκα από τη Σοβιετική Ένωση.
Ωστόσο ένας πρώτος έλεγχος των εγγράφων δεν αποκαλύπτει παρεκκλίσεις από το επίσημο αφήγημα.
Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ποζάρει με όπλο και κομμουνιστικά κείμενα έξω από το σπίτι του στο Ντάλας το 1963 Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ...