Διαφθορά: Mια ιστορία τόσο παλιά όσο και ο χρόνος Ημερομηνία:
18/3/2025, 23:56 - Εμφανίσεις: 62
Η διαφθορά υπάρχει από την εποχή της αιγυπτιακής δυναστείας και εξακολουθεί να υφίσταται σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Κοιτάζοντας την ιστορία, η διαφθορά διαπερνά όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από τους χαμηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους που δέχονται μικροδωροδοκίες μέχρι τους εθνικούς ηγέτες που κλέβουν εκατομμύρια δολάρια.
Παλιοί μύθοι για τη διαφθορά Το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει τη διαφθορά ως «ανέντιμη ή δόλια συμπεριφορά από τους εξουσιαστές, που συνήθως περιλαμβάνει δωροδοκία».
Η αγγλική λέξη για την διαφθορά ‘corruption’ προέρχεται από τη λατινική λέξη : corruptus.
Η λέξη διαφαίνεται από το corrumpere, που σημαίνει «δωροδοκώ, καταστρέφω».
Η διαφθορά είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη ιστορία.
Η Πρώτη Δυναστεία (3100-2700 π.Χ.) της αρχαίας Αιγύπτου επισήμανε τη διαφθορά στο δικαστικό της σύστημα.
Η πρακτική αυτή υπήρχε και στην αρχαία Κίνα.
Στην κινεζική μυθολογία, κάθε νοικοκυριό έχει έναν θεό της κουζίνας ο οποίος παρακολουθεί τη συμπεριφορά των μελών του.
Μια εβδομάδα πριν από το κινεζικό νέο έτος, ο Θεός της κουζίνας ανεβαίνει στον ουρανό για να υποβάλει την ετήσια έκθεσή του στον κυβερνήτη του ουρανού, τον αυτοκράτορα Τζέιντ.
Η μοίρα του νοικοκυριού, είτε πρόκειται για επιβράβευση είτε για τιμωρία, εξαρτάται από αυτή την έκθεση.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια καλή έκθεση, πολλά νοικοκυριά άλειφαν ένα κέικ από ζάχαρη και μέλι πάνω στην εικόνα του Θεού της Κουζίνας που έχουν στα σπίτια τους πριν την κάψουν, πράγμα που στην κινεζική μυθολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός ανεβαίνει στον ουρανό για να συναντήσει τον Αυτοκράτορα.
Δωροδοκώντας τους θεούς Με παρόμοιο τρόπο, ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος σημειώνει ότι η οικογένεια των Αλκμαιονιδών δωροδόκησε τις ιέρειες του Μαντείου των Δελφών, μια από τις πιο ισχυρές μυστικιστικές δυνάμεις της αρχαίας Ελλάδας.
Από το 1400 π.Χ., οι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, έρχονταν για να απαντηθούν οι ερωτήσεις τους από την Πυθία, την αρχιερέα του Απόλλωνα.