Europol: «Το DNA του οργανωμένου εγκλήματος αλλάζει» - Οι κυβερνοεπιθέσεις, το AI και ο παράγοντας Ρωσία Ημερομηνία:
18/3/2025, 21:48 - Εμφανίσεις: 69
Η αξιολόγηση της Europol (EU-SOCTA) παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα του τρόπου με τον οποίο κρατικοί φορείς, όπως η Ρωσία, προωθούν με πολιτικά κίνητρα κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενοι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες για την επίτευξη στόχων υβριδικού πολέμου εντός της Ευρώπης.
Η εμφάνιση υβριδικών απειλών και εγκληματικών δικτύων Ένα από τα βασικά ευρήματα της EU-SOCTA είναι η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ εγκληματικών δικτύων και φορέων υβριδικών απειλών, όπως οι ομάδες που πρόσκεινται σε κράτη.
Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει ρητά τη Ρωσία ως φορέα υβριδικής απειλής, υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο με πολιτικά κίνητρα που προέρχονται από τη Ρωσία και τις χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της.
Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν κρίσιμες υποδομές και δημόσιους οργανισμούς, συμβάλλοντας σε μια ευρύτερη στρατηγική που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της εσωτερικής σταθερότητας της ΕΕ.
Η αξιολόγηση της Europol εντοπίζει ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από αυτούς τους «εγκληματικούς πληρεξουσίους», όπως δολιοφθορές, κυβερνοεπιθέσεις, εμπρησμούς, κλοπή δεδομένων και λαθρεμπόριο μεταναστών.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομείο της ΕΕ διέκοψε την ιατρική περίθαλψη για αρκετές ώρες και οι επιχειρήσεις διακίνησης μεταναστών στα σύνορα με τη Λευκορωσία διεξάγονται με υψηλούς ρυθμούς, στις οποίες λαμβάνουν μέρος τόσο κρατικοί φορείς όσο και εγκληματικές συμμορίες από τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.
Ένας νέος τύπος εγκληματικής συνεργασίας Οι εγκληματικές συμμορίες χρησιμοποιούν έναν «τρόπο δράσης δρυοκολάπτη», δηλαδή τα περιστατικά «αρχικά αξιολογούνται ως μεμονωμένα γεγονότα, όπως σαμποτάζ κρίσιμων υποδομών, ύδρευσης, παροχής ενέργειας για παράδειγμα, εμπρησμός εκφοβισμός, απαγωγές».
Αργότερα όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι τα περιστατικά αποτελούν «μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού στόχου αποσταθεροποίησης, όπου περιλαμβάνεται επίμονες, στοχευμένες...