Πόσες γεύσεις μπορούν να «ανιχνεύσουν» οι γευστικοί μας κάλυκες; Ημερομηνία:
16/6/2021, 10:28 - Εμφανίσεις: 276
Η γλώσσα μας αποτελεί το βασικό όργανο του σώματός μας για την αντίληψη της αίσθησης της γεύσης χάρη στους γευστικούς κάλυκες που διαθέτει.
Αυτοί θα μπορούσε να είναι από 3.000 έως και 10.000 διάσπαρτοι ανάμεσα στα επιθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνειά της! Κάθε γευστικός κάλυκας έχει τη μορφή θύλακα – με πλάτος 0,03 χιλιοστά και μήκος 0,06 χιλιοστά – και συνίσταται από μία ομάδα γευστικών κυττάρων, που επικοινωνούν με το στόμα μέσω ενός ανοίγματος, του γευστικού πόρου.
Από τις άκρες τους προεξέχουν μικρές τριχοειδείς προεκβολές που εκτείνονται μέσω του γευστικού πόρου προς τη στοματική κοιλότητα, ενώ στο εσωτερικό άκρο τους καταλήγουν νευρικές απολήξεις.
Τα παιδιά έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενηλίκους, ενώ έπειτα από την ηλικία των 45 χρόνων ο αριθμός τους ξεκινά να μειώνεται.
Τα γευστικά κύτταρα μπορούν να “αισθανθούν” μόνο 4 βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό), αλλά ο εγκέφαλος μας τις συνδυάζει και, μαζί με τις πληροφορίες της όσφρησης, θα μπορούσε να αντιλαμβάνεται και να ξεχωρίζει χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις.
Αυτό βέβαια ισχύει όταν η γλώσσα είναι υγιής, καθώς ορισμένα υγειονομικά προβλήματα θα μπορούσε να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αίσθηση της γεύσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να προκαλέσουν και σχεδόν πλήρη απώλειά της....