ΚΑΙΡΟΣ · LIVE12.6°CΤοπικά νέφη51% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν ποιοι θα πληρώσουν την ήττα του Τραμπ

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν ποιοι θα πληρώσουν την ήττα του Τραμπ

Ήδη έχει ανοίξει το blame game για τη συντριπτική ήττα που γνώρισαν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Μετά τη βαριά ήττα αμφισβητείται η θέση του Βανς ως προφανούς πολιτικού διαδόχου του Τραμπ και αυτόματου φαβορί για την προεδρική υποψηφιότητα του 2028.

Στο στρατόπεδο του κόμματος του Αμερικανού προέδρου αναζητούν αποδιοπομπαίο τράγο, ή και περισσότερους, ώστε να του φορτώσουν την ευθύνη της ήττας. Ο ίδιος ο Τραμπ την αποποιείται από την πρώτη στιγμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε στο ζήτημα με ανάρτηση στο Truth Social: «Απλώς δεν ήμουν στα ψηφοδέλτια. Αν ήμουν, θα είχαμε κερδίσει με διαφορά».

Την κατάρρευση των χρηματιστηρίων μετά τις ενδιάμεσες ο Τραμπ την απέδωσε στη νίκη των Δημοκρατικών. Φορούσε καπέλο όπου έγραφε «VETO», για να δείξει πώς θα αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του Κογκρέσου να ελέγξει την κυβέρνησή του.

Σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times καταγράφουν τα φαβορί που μπορεί να πληρώσουν τα σπασμένα της ήττας.

Ο Πιτ Χέγκσεθ και ο πόλεμος κατά του Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ έγινε το πρόσωπο του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς πολέμου κατά του Ιράν, παράγοντα που βάρυνε καθοριστικά στην ήττα των Ρεπουμπλικανών.

Πρώην παρουσιαστής του Fox News, ο Χέγκσεθ ήταν αμφιλεγόμενη επιλογή για τη θέση.

Σύμφωνα με τους FT, έχει αποδυναμώσει τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού, έχει απομακρύνει τα μέσα ενημέρωσης από το Πεντάγωνο και έχει επιδιώξει να περάσει στις ένοπλες δυνάμεις μια φιλοσοφία «αντι-woke».

Η αναδιάρθρωση που έφερε στο υπουργείο Άμυνας αποξένωσε πάντως πολλούς στο Καπιτώλιο, ανάμεσά τους και μέλη του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η ενθάρρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε κάλλιστα να αποβεί σε βάρος του.

Λίγους μόνο μήνες νωρίτερα ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε την Αϊόβα, πυροδοτώντας εικασίες ότι ενδέχεται να επιχειρήσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2028.

Τώρα, όμως, μπορεί να καταλήξει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την ήττα του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές. Πιέσεις εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου ενδέχεται να δεχθούν και ο Νταν Κέιν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, και ο Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Την Πέμπτη ο Τραμπ δήλωσε στο ABC ότι είχε «κάθε πρόθεση» να διατηρήσει τον Χέγκσεθ στη θέση του, παραδέχθηκε όμως ότι δέχεται πιέσεις να τον αντικαταστήσει.

«Λαμβάνω αυτά τα τηλεφωνήματα, ξέρετε, σχετικά με αυτόν. Δεν καταλαβαίνω γιατί», είπε ο Τραμπ.

Στο μεταξύ ο Χέγκσεθ δημοσίευσε προκλητικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θητεία του.

«Βλέπετε, μου επιτίθενται, μας επιτίθενται, επειδή είμαστε αποτελεσματικοί. Δεν θα πετύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», υποστήριξε.

Ο πόλεμος στο Ιράν, πρόσθεσε ο Χέγκσεθ, ήταν «θαρραλέα και ιστορική προσπάθεια».

Η επικεφαλής του προσωπικού Σούζι Γουάιλς

Η επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς υπήρξε η αρχιτέκτονας της πολιτικής επιστροφής του Τραμπ το 2024. Όπως γράφουν οι FT, αναμενόταν να φέρει κάποια πειθαρχία και τάξη στη δεύτερη θητεία του.

Από νωρίς οργάνωσε την κυβέρνηση, την ώρα που εκείνη επιδίωκε να εφαρμόσει πολλές πολιτικές του Τραμπ, από το εμπόριο έως τη μετανάστευση. Απέφυγε έτσι τη μοίρα των προκατόχων της στην πρώτη θητεία, οι οποίοι έμειναν στη θέση μόνο για σύντομο διάστημα.

Από φέτος, όμως, η Γουάιλς φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο.

Ο Τραμπ διεξήγαγε τον πόλεμο με το Ιράν χωρίς να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους πολίτες και αποξένωσε το Κογκρέσο, αφού δεν συμβουλεύτηκε τα μέλη του. Η ίδια δεν κατάφερε να τον καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπίσει επαρκώς τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε τεράστιο χρόνο και ενέργεια στα σχέδιά του για την αναμόρφωση της Ουάσινγκτον, μακριά από τις προτεραιότητες των Αμερικανών που αντιμετωπίζουν την κρίση με το κόστος ζωής.

Ούτε η Γουάιλς κατόρθωσε να διαψεύσει την εντύπωση ότι ο Τραμπ, η οικογένειά του και οι σύμμαχοί του πλούτιζαν εις βάρος των πολιτών.

Τον περασμένο μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν οι FT ανέφεραν ότι η κόρη της, Κέιτι Γουάιλς, εργαζόταν για αμερικανική εταιρεία άσκησης πίεσης. Η εταιρεία είχε υπογράψει σύμβαση ύψους 35.000 δολαρίων τον μήνα για να εκπροσωπεί τη «Ρεπούμπλικα Σρπσκα», την οντότητα των Βαλκανίων που αποτελεί μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Σούζι Γουάιλς δεν συζητούσε θέματα εργασίας με τις κόρες της.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τη Γουάιλς πριν από τις εκλογές. Αυτή την εβδομάδα, όμως, η Κάρολαϊν Σάνσαϊν, πρώην βοηθός του κατά την πρώτη θητεία, δήλωσε στο Fox News ότι η Γουάιλς πρέπει να παραιτηθεί.

«Πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της στον πρόεδρο πριν αυτός αναγκαστεί να της τη ζητήσει. Οι ικανότητές της στην προεκλογική εκστρατεία δεν έχουν μεταφραστεί σε ικανότητες διακυβέρνησης», είπε.

Υπό αμφισβήτηση ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς

Η συντριπτική ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές έθεσε υπό αμφισβήτηση τη θέση του Τζέι Ντι Βανς ως προφανούς πολιτικού διαδόχου του Τραμπ και αυτόματου φαβορί για την προεδρική υποψηφιότητα του 2028.

Ούτε η προεκλογική εκστρατεία του ίδιου του αντιπροέδρου βοήθησε ιδιαίτερα το κόμμα.

Η αμέριστη υποστήριξή του σε αμφιλεγόμενη επιθετική καμπάνια του Βιβέκ Ραμασουάμι, του ηττημένου υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για κυβερνήτη του Οχάιο, του γύρισε μπούμερανγκ, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που προκάλεσε.

«Έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος της λάμψης», δήλωσε στο X ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίος υποστηρικτής του Τραμπ, αναφερόμενος στον Βανς.

Μόλις φάνηκε η έκταση της ήττας στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Βανς αποστασιοποιήθηκε γρήγορα από τον πρόεδρο.

«Ο λόγος που χάσαμε είναι ο πόλεμος», είπε την Τετάρτη, ρίχνοντας δημόσια την ευθύνη της εκλογικής ήττας στην κορυφαία προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, όπως αναφέρουν οι FT.

«Αν θέλετε να υποστηρίξετε ότι άξιζε τον κόπο, ότι άξιζε τον κόπο να χάσουμε τη Γερουσία για τα επόμενα έξι χρόνια, τότε κάντε το… Αλλά οποιαδήποτε ειλικρινής συζήτηση για το πού πάμε από εδώ και πέρα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί», τόνισε.

Ο Μάρκο Ρούμπιο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο υπήρξε ο πιο έμπιστος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, παράλληλα με τον ρόλο του ως κορυφαίου διπλωμάτη της Αμερικής.

Παρότι πέρασε κάποιο διάστημα στην προεκλογική εκστρατεία των ενδιάμεσων μαζί με τον Τραμπ και συνδέεται με τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου με το Ιράν, εξακολουθεί να θεωρείται πιο παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός σε σύγκριση με τον Βανς. Θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει πιθανό αντίπαλο για την υποψηφιότητα του κόμματος το 2028.

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές κυκλοφορούσαν στην Ουάσινγκτον φήμες ότι θα παραιτηθεί, ώστε να προετοιμαστεί για υποψηφιότητα στον Λευκό Οίκο το 2028. Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις απέρριψε ως «αβάσιμες ψευδείς ειδήσεις».

Ο Ρούμπιο δήλωσε στους New York Times ότι η παραμονή του στη θέση μέχρι το τέλος της θητείας «ήταν πάντα το σχέδιό μου».

Είναι πάντως πιθανό να δεχθεί εκκλήσεις από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και δωρητές να αποστασιοποιηθεί από τη μη δημοφιλή κυβέρνηση, σημειώνουν οι FT.

Στο στόχαστρο Λούτνικ, Μπέσεντ, Μίλερ και Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Στη συνέχεια της ανάλυσής τους οι Financial Times εξηγούν ότι στο blame game εμπλέκονται και άλλα γνωστά στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

  • Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ έχει ήδη δεχθεί πιέσεις φέτος λόγω των φερόμενων δεσμών του με τον αποθανόντα Τζέφρι Έπσταϊν, καταδικασμένο για εμπορία ανθρώπων και εγκλήματα σεξουαλικής φύσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχό του από το Κογκρέσο, όπου η πλειοψηφία ανήκει πλέον στους Δημοκρατικούς.
  • Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, από τα πιο αγαπημένα για τον Τραμπ μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να πληρώσει για την κατάσταση στην οικονομία και την αύξηση του κόστους ζωής.
  • Ο Στίβεν Μίλερ, από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ ήδη από το 2016, φέρει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τις αγριότητες και τις δολοφονίες της ICE, της διαβόητης υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ.
  • Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ προσχώρησε στο στρατόπεδο Τραμπ το 2024 ως απογοητευμένος Δημοκρατικός που αναζητούσε νέο πολιτικό σπίτι. Η στάση του ενάντια στα εμβόλια δεν φαίνεται, όμως, να βοήθησε τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies