Σε παραλία του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν εγκλωβισμένες δεκάδες φάλαινες-πιλότοι. Διασώστες επιχειρούν να επαναφέρουν στο νερό όσες από τις επιζώσες είναι ακόμη δυνατό να σωθούν, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη το Υπουργείο Προστασίας της χώρας.
Τουλάχιστον 20 φάλαινες-πιλότοι είχαν παγιδευτεί κατά μήκος των ακτών του Νγκάουι, κοντά στο ακρωτήριο Παλισέρ, στο νοτιότερο άκρο του Βόρειου Νησιού, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας.
Φωτογραφία του Μάρτι Μέλβιλ δείχνει νεκρές φάλαινες-πιλότοι στην ακτογραμμή του ακρωτηρίου Παλισέρ, έπειτα από προσάραξη που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα.
Το υπουργείο συνεργάζεται με την τοπική κοινότητα των Μαορί (ιουί), καθώς και με την Project Jonah, οργάνωση που ειδικεύεται στη διάσωση φαλαινών οι οποίες έχουν προσαράξει. Δύο φάλαινες έχουν ήδη επιστρέψει με επιτυχία στη θάλασσα.
Κάτοικοι ανέφεραν πως στη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός έφτασε έως και τις 50 φάλαινες, σύμφωνα με το Radio New Zealand.
Οι περισσότερες πέθαναν από τα τραύματά τους. Εθελοντές προσπαθούσαν να κρατήσουν ζωντανές τις επιζώσες και να τις ενυδατώσουν, με κουβάδες νερού και πετσέτες.
Σύμφωνα με ανάρτηση του KTLA, κοπάδι περίπου 70 φαλαινών-πιλότων με κοντά πτερύγια εντοπίστηκε την Τρίτη μόλις πέντε μίλια ανοιχτά της ακτής του Νιούπορτ Μπιτς. Ο σπάνιος εντοπισμός έγινε στη διάρκεια ταξιδιού για παρατήρηση φαλαινών.
Ο Ρομπ Μπαργκ, κάτοικος του Νγκάουι, δήλωσε στο Radio New Zealand ότι η εικόνα είναι φρικτή και ότι όσες φάλαινες ζουν ακόμη διάγουν τις τελευταίες στιγμές τους.
Η Project Jonah ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook την Πέμπτη ότι τέσσερις φάλαινες παρέμεναν ζωντανές. Οι διασώστες, έγραψε η οργάνωση, θα επιχειρούσαν να τις γυρίσουν στη θάλασσα με την παλίρροια.
Μαζικές προσαράξεις φαλαινών παρατηρούνται σχετικά συχνά στη Νέα Ζηλανδία και στη γειτονική Αυστραλία. Μεγάλοι πληθυσμοί φαλαινών-πιλότων ζουν στα βαθιά νερά των ωκεανών που περιβάλλουν τις δύο νησιωτικές χώρες. Τα αίτια των προσαράξεων δεν είναι γνωστά.

































