Στον μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι αναλυτές έβλεπαν να έρχεται «μπλε κύμα», δηλαδή καθαρή νίκη των Δημοκρατικών. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, ο πολιτικός αναλυτής Νέιτ Σίλβερ της επιθεώρησης «The Hill» προέβλεψε «μπλε τσουνάμι», με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Μετρήσεις των New York Times
Στην ανάλυση που δημοσίευσε στο «The Hill», ο Σίλβερ, πολιτικός αναλυτής και στατιστικολόγος, εξετάζει τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Siena, που συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό των New York Times. Σε όλες τις μετρήσεις οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται μπροστά από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους σε αναμετρήσεις που κρίνονται καθοριστικές για τη Γερουσία.
Ταμπέλα δείχνει στους ψηφοφόρους πού πρέπει να κατευθυνθούν για να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
Κατά τον Σίλβερ, τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου δημοσκοπήσεων NYT/Siena είναι, όπως το έθεσε με μία λέξη, φανταστικά για τους Δημοκρατικούς.
Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι οι Δημοκρατικοί μπαίνουν μπροστά σχεδόν σε κάθε πολιτεία που βαραίνει για τη Γερουσία, άλλοτε με μικρό και άλλοτε με μεγαλύτερο προβάδισμα, το ίδιο και στις αντίστοιχες μάχες για τις θέσεις των κυβερνητών, μαζί με το Τέξας. Μεγάλο μέρος των ευρημάτων, πρόσθεσε, συμβαδίζει με το μοντέλο προβλέψεων που χρησιμοποιεί ο ίδιος.
Οι δημοσκοπήσεις των New York Times έδειχναν τους Δημοκρατικούς να προηγούνται σε πολλές από τις πολιτείες που κρίνονται κρίσιμες για τη Γερουσία.
- Μίσιγκαν, με διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων
- Τέξας, με διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων
- Κάνσας, με διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων
- Αλάσκα, με διαφορά 1 ποσοστιαίας μονάδας
Ο Νέιτ Σίλβερ ανέφερε πως τα αποτελέσματα ήταν μεν οριακά, όχι όμως σε βαθμό που να βγαίνουν έξω από τα όρια του μοντέλου του. Τα δεδομένα, πρόσθεσε, δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, σημείωσε, θα μπορούσαν να αντέξουν ένα μικρό σφάλμα στις δημοσκοπήσεις και παρ' όλα αυτά να επικρατήσουν.
Προβάδισμα σε «κόκκινες» πολιτείες
Τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την ημέρα των εκλογών, το προβάδισμα των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις παρέμενε. Έδειχναν επίσης ικανοί να κερδίσουν ή να διεκδικήσουν με αξιώσεις πολιτείες που θεωρούνται παραδοσιακά «κόκκινες», άρα ρεπουμπλικανικές: τη Νότια Καρολίνα, το Κάνσας και την Αϊόβα.
Ουρά ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα στην Καλιφόρνια.
Κατά τον πολιτικό αναλυτή, οι Δημοκρατικοί βγαίνουν κερδισμένοι ακόμη και στην περίπτωση που χάσουν ορισμένες από αυτές τις αναμετρήσεις σε «κόκκινες» πολιτείες.
Ο ίδιος εκτιμά ότι μάλλον θα χάσουν την Αλάσκα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι, ακόμη κι αν ηττηθούν σε μερικές από αυτές τις μάχες, κανένας Δημοκρατικός δεν θα έχει λόγο να παραπονεθεί αν κερδίσουν έστω τις πέντε σημαντικότερες αναμετρήσεις, ιδίως αν πάρουν τη θέση του κυβερνήτη στο Τέξας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η έρευνα των Times/Siena ανέβασε στο 80% την πρόβλεψη του μοντέλου του για τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αυτό συνέβη μολονότι οι μετρήσεις των NYT/Siena εμφανίζουν, κατά κανόνα, ευνοϊκά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς.

































