ΚΑΙΡΟΣ · LIVE15°CΝεφώσεις93% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Κυκλώματα «μαύρου» χρήματος, αχυράνθρωποι και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Κυκλώματα «μαύρου» χρήματος, αχυράνθρωποι και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Γυναίκα που εμφανιζόταν ως «άστεγη» έμενε σε πολυτελή βίλα με πισίνα και βρισκόταν πίσω από κύκλωμα φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ. Εκατοντάδες επιχειρήσεις είχαν ιδιοκτήτες-φαντάσματα και χρέη δεκάδων εκατομμυρίων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εταιρείες χωρίς πραγματική δραστηριότητα διακινούσαν εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις υποθέσεις που έφεραν στο φως οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών, της γνωστής ΔΕΟΣ. Η υπηρεσία άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγους μήνες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ερευνών για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τα εικονικά τιμολόγια και το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.

Οι φορολογικοί έλεγχοι αποκαλύπτουν δίκτυα απάτης εκατομμυρίων ευρώ, από αλυσίδες εστίασης μέχρι κατασκευαστικές εταιρείες και το εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών. Πίσω από εταιρείες-βιτρίνες και εικονικές συναλλαγές εμφανίζονται «αχυράνθρωποι» που καλύπτουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Τα χρήματα αλλάζουν χέρια και διαδρομές μέσα από σύνθετο πλέγμα συναλλαγών, κάτι που δυσχεραίνει τον εντοπισμό τους.

Οι πρόσφατες υποθέσεις των αλυσίδων Pizza Fan και Χωριάτικο έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τα κυκλώματα φοροδιαφυγής και τους τρόπους με τους οποίους αποκρύπτουν τζίρους, διακινούν παράνομα έσοδα και σβήνουν τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος. Οι φάκελοι που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δείχνουν ευρύ δίκτυο από εταιρείες-φαντάσματα, «αχυρανθρώπους», εικονικά τιμολόγια και κυκλώματα που προκαλούν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία.

«Άστεγη» σε βίλα και κύκλωμα εκατομμυρίων

Από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις είναι εκείνη που αποκάλυψε η ΔΕΟΣ τον Ιούλιο του 2026. Στο κέντρο της βρέθηκε γυναίκα που δήλωνε άστεγη, ενώ έμενε σε πολυτελή βίλα 280 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα στα βόρεια προάστια. Κατά την ΑΑΔΕ, φερόταν ως διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια μιας από τις βασικές επιχειρήσεις οργανωμένου κυκλώματος εικονικών συναλλαγών.

Η έρευνα έφερε στο φως εικονικές συναλλαγές άνω των 98 εκατ. ευρώ και φοροδιαφυγή 17,9 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 9,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν ΦΠΑ και 8,3 εκατ. ευρώ φόρο εισοδήματος. Οι ελεγκτές εντόπισαν εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών με κοινά πρόσωπα στη διαχείριση, επιχειρήσεις που σταματούσαν γρήγορα τη λειτουργία τους και «εξαφανισμένους εμπόρους». Από την επιχείρηση προέκυψαν τρεις συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 32.000 προϊόντα απομίμησης. Η εικόνα της γυναίκας που δήλωνε άστεγη και ζούσε μέσα στην πολυτέλεια αποτύπωνε την απόσταση ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση που εμφάνιζε και στην πραγματικότητα που ερευνούσαν οι Αρχές.

205 «αχυράνθρωποι» για 380 επιχειρήσεις

Ακόμη μία υπόθεση που έφερε στο φως η ΑΑΔΕ τον Φεβρουάριο του 2026 ήταν εξίσου αποκαλυπτική. Οργανωμένο κύκλωμα χρησιμοποιούσε 205 «αχυρανθρώπους», κυρίως αλλοδαπούς, ως ιδιοκτήτες, διαχειριστές ή νόμιμους εκπροσώπους 380 επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους υπήρχαν καταστήματα εστίασης και εμπορίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η μέθοδος ήταν απλή στη σύλληψη, αλλά ιδιαίτερα οργανωμένη στην εφαρμογή. Οι εταιρείες λειτουργούσαν, έκαναν συναλλαγές και δημιουργούσαν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Μόλις εμφανιζόταν έλεγχος, εξαφανίζονταν. Στη θέση τους εμφανιζόταν νέα εταιρεία με διαφορετικό ΑΦΜ, συχνά με την ίδια δραστηριότητα.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 317 επιχειρήσεις είχαν συγκεντρώσει χρέη 43 εκατ. ευρώ: 27 εκατ. ευρώ προς την εφορία και 16 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Οι ελεγκτές έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος με ειδικό αλγόριθμο που εντόπισε τις ύποπτες διασυνδέσεις και τη διαδοχή εταιρειών. Σε έρευνες στα σπίτια των 11 συλληφθέντων κατασχέθηκαν 110 τραπεζικές κάρτες, 110 εταιρικές σφραγίδες, συσκευές POS, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα εταιρειών και «αχυρανθρώπων», μετρητής χαρτονομισμάτων και 100.000 ευρώ σε μετρητά. Κατά τις Αρχές, ολόκληρο επιχειρηματικό δίκτυο λειτουργούσε πίσω από πρόσωπα-βιτρίνες.

Ο μηχανισμός των εικονικών τιμολογίων

Σε αυτόν τον μηχανισμό, επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα εκδίδουν παραστατικά για συναλλαγές που δεν έγιναν ποτέ. Οι λήπτες εμφανίζουν ανύπαρκτες δαπάνες και περιορίζουν τα φορολογητέα κέρδη τους, ώστε να εκπέσουν ΦΠΑ που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές αγορές.

Διεθνή «καρουζέλ» του ΦΠΑ

Σε άλλες περιπτώσεις η απάτη παίρνει διεθνείς διαστάσεις μέσω των λεγόμενων «καρουζέλ» του ΦΠΑ. Εμπορεύματα είτε διακινούνται πράγματι είτε εμφανίζονται να διακινούνται ανάμεσα σε διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, συχνά σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας από τους κρίκους του κυκλώματος εισπράττει τον ΦΠΑ και εξαφανίζεται χωρίς να τον αποδώσει. Οι διαδοχικές συναλλαγές και η παρεμβολή εταιρειών-κελυφών δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των πραγματικών ωφελουμένων. Σε ορισμένα κυκλώματα επιδιώκονται και αδικαιολόγητες επιστροφές ΦΠΑ.

Κατασκευαστική με δηλωμένο τζίρο 3 ευρώ

Ακόμη μία υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2026 στις Κυκλάδες, όταν οι ελεγκτές της ΔΕΟΣ εντόπισαν κατασκευαστική επιχείρηση με δηλωμένο τζίρο μόλις 3 ευρώ. Η έρευνα, που αφορούσε και μεσιτικό γραφείο, ανέδειξε αποκρυβέντα εισοδήματα 3,1 εκατ. ευρώ για το 2024. Μετά τον έλεγχο η κατασκευαστική υπέβαλε τροποποιητική φορολογική δήλωση, εμφανίζοντας έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ και κέρδη 615.000 ευρώ, αντί για τα αρχικώς δηλωθέντα έσοδα των 3 ευρώ και τις ζημιές 47.000 ευρώ. Η υπόθεση δείχνει πώς μια επιχείρηση μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται σχεδόν ανενεργή, ενώ στην πράξη πραγματοποιεί συναλλαγές μεγάλων ποσών. Η πραγματική εικόνα προκύπτει όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τις φορολογικές δηλώσεις, τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις οικονομικές συναλλαγές.

Λογισμικό που διαγράφει εισπράξεις

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται και οι μηχανισμοί απόκρυψης τζίρου με παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές και στα εμπορικά λογισμικά. Με ειδικά προγράμματα, επιτήδειοι επιχειρούν να σβήνουν συναλλαγές, να ακυρώνουν αποδείξεις ή να εμφανίζουν πραγματικές πωλήσεις ως επιστροφές και κεράσματα. Σε επιχειρήσεις με πολλές καθημερινές συναλλαγές, όπως τα καταστήματα εστίασης, η συστηματική απόκρυψη ακόμη και μικρών ποσών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά αδήλωτα έσοδα. Τα μετρητά που μένουν εκτός βιβλίων μπορούν έπειτα να διοχετευθούν σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Η ανάμειξή τους με νόμιμες εισπράξεις δυσχεραίνει την ιχνηλάτησή τους.

Από τα παράνομα κέρδη στη νομιμοποίηση εσόδων

Οι εταιρείες-βιτρίνες, τα εικονικά τιμολόγια και οι διαδοχικές μεταφορές κεφαλαίων μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το χρήμα μπαίνει στο οικονομικό σύστημα και περνά από πολλαπλές συναλλαγές που δυσκολεύουν την αναζήτηση της προέλευσής του. Στο τέλος επιχειρείται να εμφανιστεί ως προϊόν νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απέναντι σε αυτά τα κυκλώματα η ΑΑΔΕ εντείνει τη δράση της κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής. Η ομάδα ΔΕΟΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ερευνών για οργανωμένα δίκτυα απάτης, εταιρείες-βιτρίνες, «αχυρανθρώπους» και ύποπτες διαδρομές χρήματος. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται κυρίως ο χώρος της εστίασης. Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν διασταυρώσεις στοιχείων, το myDATA, ειδικούς αλγορίθμους και ψηφιακά εργαλεία για να αποκαλύψουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές πίσω από τις εταιρικές ταμπέλες.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies