Η πολιτική κρίση στην Πολωνία για το Συνταγματικό Δικαστήριο κλιμακώθηκε απότομα το βράδυ της χθεσινής Παρασκευής. Έξω από την έδρα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρός του τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Στη φωτογραφία του Agencja Wyborcza.pl/Slawomir Kaminski μέσω Reuters ο Κάρολ Ναβρότσκι αποχωρεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η υπόθεση βρίσκεται στο κέντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην εθνικιστική δεξιά, η οποία τον διόρισε όσο ήταν στην εξουσία, και στη σημερινή κεντρώα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ.
Το ταξίδι του εθνικιστή προέδρου της Πολωνίας, Κάρολ Ναβρότσκι, με προορισμό τη Σενεγάλη διακόπηκε. Ο ίδιος επέστρεψε εσπευσμένα στη Βαρσοβία.
Στο προεδρικό μέγαρο συνομίλησε με τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζμπίγκνιεφ Καπίνσκι, και στη συνέχεια πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που το είχαν περικυκλώσει διαδηλωτές και αστυνομικοί.
Σε ανάρτηση του λογαριασμού No Front Militar (@noFrontMilitar), με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2026, ο Ναβρότσκι εμφανίζεται μέσα στο Συνταγματικό Δικαστήριο να δηλώνει στους δικαστές που εξελέγησαν από το Sejm ότι «δεν είναι δικαστές». Με τη φρουρά του γύρω του ανεβαίνει τις σκάλες του κτιρίου. Κατά τον ίδιο, οι δικαστές που δεν έδωσαν όρκο ενώπιον του προέδρου δεν έχουν νομιμοποίηση να καταλαμβάνουν θέση στο Δικαστήριο.
Πλάνα τηλεοπτικών δικτύων δείχνουν ότι η ένταση ανέβηκε ενώ ο Πολωνός πρόεδρος επιχειρούσε να μπει στο κτίριο. Την πρόσβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν κλείσει ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με αποτέλεσμα πολλοί υποστηρικτές του εθνικιστικού συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS, αντιπολίτευση) να μην μπορούν να πλησιάσουν στην είσοδο.
Σε βίντεο που ανήρτησε το NEXTA (@nexta_tv) στις 30 Οκτωβρίου 2026, και το οποίο κατέγραψε ρεπόρτερ του μέσου, ο πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι φτάνει στη συγκέντρωση διαδηλωτών στη Βαρσοβία. Αφού έκοψε νωρίτερα το ταξίδι του στο εξωτερικό, βρέθηκε στο σημείο όπου εξελίσσεται η συνταγματική κρίση. Διαδηλωτές, πολιτικοί και ισχυρή αστυνομική παρουσία είχαν μαζευτεί εκεί. Στο τέλος του υλικού διακρίνονται και συμπλοκές με αστυνομικούς.
Οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες, στηρίζοντας τους ανώτατους δικαστές. Η κυβέρνηση του κεντρώου Ντόναλντ Τουσκ επιδιώκει την απομάκρυνσή τους, την ώρα που ο πρόεδρος Ναβρότσκι τους υπερασπίζεται.
«Πραξικόπημα»
Ένας από τους διαδηλωτές, ο Τόμας Ζαλέσκι, δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP): «Πρόκειται για πραξικόπημα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ (…). Καταστρατηγεί τα συνταγματικά μας δικαιώματα».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που η ΕΕ θεωρεί ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική εξουσία, ήταν ένα από τα σημεία τριβής στις σχέσεις των Βρυξελλών με τη Βαρσοβία όσο κυβερνούσαν οι εθνικιστές, από το 2015 έως το 2023. Υποστήριζαν τότε την υπεροχή του πολωνικού δικαίου έναντι του δικαίου της ΕΕ.
Ήδη από το 2015 η κυβέρνηση του PiS είχε διορίσει δικαστές με σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Ούτε ο Ντόναλντ Τουσκ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση τους αναγνωρίζουν.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε δεσμευτεί με την επιστροφή του στην εξουσία το 2023 ότι θα διευθετήσει την κρίση. Χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα, αφού οι διορισμοί της κυβέρνησής του δεν έχουν επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

































