Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα στο οποίο ανήκει, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράν. Οι κινήσεις εκδηλώνονται ενώ ο Τραμπ φέρεται να ετοιμάζει νέα πλήγματα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ο Χέγκσεθ βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων. Τα μέλη αυτά του Κογκρέσου προτίθενται να του αποδώσουν ευθύνες για τον πόλεμο στο Ιράν και για άλλα ζητήματα, έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Αποδοκιμασία και από τα δύο κόμματα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέλη του Κογκρέσου, από τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις έως τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τομ Τίλις, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα τον καλέσουν να λογοδοτήσει. Επιδιώκουν να του καταλογίσουν την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Η πίεση αυτή κλιμακώνεται εδώ και μήνες.
Τον Σεπτέμβριο ο γερουσιαστής Τομ Τίλις ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποπέμψει τον Πιτ Χέγκσεθ. Τον κατηγόρησε ότι δημιούργησε «κενό ηγεσίας» στις ένοπλες δυνάμεις, επειδή απομάκρυνε αξιόμαχους αξιωματικούς. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τόμας Μέισι, από την πλευρά του, επιχείρησε να προκαλέσει ψηφοφορία για την καθαίρεσή του, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράν.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον κήρυξε όμως διακοπή των εργασιών του σώματος και έτσι εμπόδισε τις προσπάθειες του Μέισι να προχωρήσουν.
Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την καθαίρεσή του
Στον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο military.com, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δηλώνει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα καθαιρέσει τον Πιτ Χέγκσεθ, αν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές.
Ο βουλευτής Τζέισον Κρόου, βετεράνος του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε στο δίκτυο CBS ότι η απομάκρυνση του Χέγκσεθ αποτελεί την «υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα», σε περίπτωση που το κόμμα του ανακτήσει τον έλεγχο του Σώματος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Κρόου κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας πως δεν κατάφερε να εγγυηθεί την προστασία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, εν μέσω της σύγκρουσης που συνεχίζεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
«Το Ιράν παραμένει κίνδυνος», ανέφερε. «Ο Πιτ Χέγκσεθ παραμένει ανεπαρκής και δεν πράττει τα δέοντα για την προστασία των στρατιωτικών μας», είπε.
Συμπλήρωσε ακόμη: «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αν ανακτήσουμε την πλειοψηφία, η απομάκρυνσή του από το Πεντάγωνο αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά μου. Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αξίζουν, στην πραγματικότητα, μια ικανή, σοβαρή και ουσιαστική ηγεσία, η οποία θα τα προστατεύσει και θα ενεργήσει με τον σωστό τρόπο. Και αυτήν τη στιγμή δεν το διαθέτουν αυτό».
Αν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν την πλειοψηφία και αποφασίσουν να κινηθούν έτσι, οι διαδικασίες παραπομπής (impeachment) εις βάρος του Πιτ Χέγκσεθ θα είναι ανάλογες με εκείνες που ισχύουν για έναν πρόεδρο. Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να καταθέσει ψήφισμα. Στη συνέχεια θα γίνουν ακροάσεις και συζήτηση και, ενδεχομένως, ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία στο σώμα.
Κριτική από την έναρξη της θητείας
Ο Πιτ Χέγκσεθ αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική ήδη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Από έκθεση ελεγκτικού οργάνου του Πενταγώνου προέκυψε ότι ο ίδιος έστειλε απόρρητες λεπτομέρειες για στρατιωτικά πλήγματα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, που δεν εξασφαλίζει επαρκή ασφάλεια.
Σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, ορισμένοι έχουν επικρίνει τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη σύγκρουση. Στο μικροσκόπιο έχει βρεθεί και για τη σαρωτική απομάκρυνση ανώτατων στρατιωτικών ηγετών, καθώς και για τις δημόσιες τριβές που προκάλεσε η κατάργηση πρωτοβουλιών για τη διαφορετικότητα (DEI) στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών που ανέλαβε, πλήττοντας σκάφη πολιτών κοντά στη Βενεζουέλα, οδήγησαν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ως προς τις απώλειες αμάχων. Όσο ο Πιτ Χέγκσεθ βρίσκεται στο Πεντάγωνο, έχουν καταγραφεί και αρκετές παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

































