Το ότι μειώνονται τα μικροδέματα δεν σημαίνει από μόνο του ότι υποχωρούν ανάλογα οι πωλήσεις των πλατφορμών ή ότι ο τζίρος περνά στις ευρωπαϊκές εμπορικές επιχειρήσεις. Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι μόνο ένα μέρος της ευρωπαϊκής και εθνικής παρέμβασης που χρειάζεται απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων διεθνών ψηφιακών πλατφορμών.
Την επισήμανση κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς αναφορικά με το νέο τέλος διαχείρισης, ύψους 2 ευρώ. Προβλέπεται να προστεθεί στον προσωρινό τελωνειακό δασμό των 3 ευρώ, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2026 στις εισαγωγές μικρής αξίας, έως 150 ευρώ, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΕΣΠ τονίζει ότι πρόκειται για δύο διακριτά μέτρα. Ο δασμός των 3 ευρώ στοχεύει στην κατάργηση της προηγούμενης δασμολογικής απαλλαγής. Το νέο τέλος των 2 ευρώ προορίζεται να καλύψει το αυξανόμενο κόστος τελωνειακής διαχείρισης, εποπτείας και ελέγχων.
Την επιβάρυνση επωμίζονται οι επιχειρήσεις και οι φορείς που φέρνουν τα προϊόντα. Δεν αποκλείεται, άμεσα ή έμμεσα, να περάσει στις τελικές τιμές.
Προσαρμογή των πλατφορμών
Τα πρώτα ευρωπαϊκά στοιχεία, κατά τον ΕΣΠ, δείχνουν μείωση των μικροδεμάτων, με τις πλατφόρμες να προσαρμόζονται. Στοιχεία ευρωπαϊκών τελωνειακών αρχών καταγράφουν ήδη σημαντικές αλλαγές στη διακίνηση των εισαγόμενων προϊόντων μετά την εφαρμογή του δασμού των 3 ευρώ. Στο Βέλγιο, τον Ιούλιο, οι απλουστευμένες τελωνειακές δηλώσεις μικροδεμάτων ήταν λιγότερες κατά 53%, ενώ οι δηλώσεις για εισαγωγές μεγαλύτερης αξίας αυξήθηκαν κατά 102%.
Στην Ολλανδία, στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι δηλώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έπεσαν κατά 46%.
Η εμπειρία της Γαλλίας, όπου είχε προηγηθεί εθνικό τέλος 2 ευρώ, έδειξε ότι οι εισαγωγές μπορούν να μετατοπιστούν μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι οι μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες αναπροσαρμόζουν γρήγορα το επιχειρηματικό τους μοντέλο, με συγκεντρωτικές εισαγωγές και αποθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, λιγότερα μικροδέματα δεν φέρνουν αυτόματα ανάλογη πτώση των πωλήσεών τους ούτε μεταφορά τζίρου προς τις ευρωπαϊκές εμπορικές επιχειρήσεις.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα μιλούν για μείωση των απευθείας αφίξεων μικροδεμάτων από την Κίνα μετά την 1η Ιουλίου.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, όμως, δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική επίδραση του νέου δασμού στον τζίρο των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Η πορεία της αγοράς διαμορφώνεται και από άλλους παράγοντες.
Ήδη από τις αρχές του 2024, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς έχει θέσει επανειλημμένα τις στρεβλώσεις που γεννά η μαζική εισαγωγή προϊόντων χαμηλής αξίας μέσω διεθνών ψηφιακών πλατφορμών.
Σε πρόσφατη θεσμική παρέμβαση προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις. Αφορούν την αντιμετώπιση του φαινομένου του ultra-fast fashion, την ενίσχυση των τελωνειακών και δειγματοληπτικών ελέγχων, την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Ενόψει της νέας ευρωπαϊκής επιβάρυνσης, ο ΕΣΠ επαναφέρει την ανάγκη για τα εξής:
- Συστηματική δημοσιοποίηση, από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές, στοιχείων για τον αριθμό και την αξία των εισαγόμενων μικροδεμάτων, καθώς και για τα έσοδα από τον νέο δασμό.
- Ενίσχυση των τελωνειακών και δειγματοληπτικών ελέγχων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, την προέλευση και τη συμμόρφωση των προϊόντων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Αξιολόγηση των πραγματικών επιπτώσεων των μέτρων στον κύκλο εργασιών και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων.
- Αποτελεσματική ευρωπαϊκή συνεργασία, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα παράκαμψης των τελωνειακών επιβαρύνσεων μέσω διαφορετικών διαδρομών εισαγωγής.
- Επιτάχυνση της ευρωπαϊκής τελωνειακής μεταρρύθμισης, με ενιαία ψηφιακή εποπτεία, διαφάνεια και ουσιαστική ευθύνη των ίδιων των ψηφιακών πλατφορμών.
Ο νέος ευρωπαϊκός τελωνειακός κόμβος δεδομένων για το ηλεκτρονικό εμπόριο προβλέπεται να λειτουργήσει από το 2028 και αποτελεί σημαντικό επόμενο στάδιο. Πρέπει να συνοδευτεί από αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και εφαρμογής της νομοθεσίας.
Οι έλεγχοι ως βασικό ζητούμενο
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος, δήλωσε ότι η επιβολή των 3 ευρώ και η προσθήκη του νέου τέλους των 2 ευρώ είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να αρκούν από μόνα τους απέναντι στις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Όπως ανέφερε, οι μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες δείχνουν ότι προσαρμόζονται με ταχύτητα, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο εισάγουν και διακινούν τα προϊόντα τους.
Γι' αυτό, πρόσθεσε, επιμένουν ότι το πραγματικό ζητούμενο είναι οι ουσιαστικοί έλεγχοι, η εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους και η προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων που λειτουργούν με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους.
Το ελληνικό εμπόριο, τόνισε, δεν ζητά προστασία από τον ανταγωνισμό. Ζητά τη δυνατότητα να ανταγωνίζεται με ίσους όρους. Η επιτυχία των ευρωπαϊκών μέτρων δεν θα κριθεί μόνο από τη μείωση των μικροδεμάτων, αλλά από το αν θα αποκατασταθούν στην πράξη συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

































