ΚΑΙΡΟΣ · LIVE13.2°CΝεφώσεις58% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Προειδοποίηση χωρών για εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο νέων φρικαλεοτήτων στο Σουδάν

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Προειδοποίηση χωρών για εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο νέων φρικαλεοτήτων στο Σουδάν

Οι χώρες μέλη της Συμμαχίας για την Πρόληψη των Ωμοτήτων και τη Δικαιοσύνη στο Σουδάν προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι στο Σουδάν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν φρικαλεότητες «ευρείας κλίμακας», όπως εκείνες που διέπραξαν οι παραστρατιωτικοί στην Ελ Φάσερ πριν από έναν χρόνο.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Σιέρα Λεόνε, της Σουηδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζουν ότι «την 26η Οκτωβρίου 2025, η βία στην Ελ Φάσερ και στα περίχωρά της έφθασε σε καταστροφική κορύφωση, έπειτα από μήνες πολιορκίας κι εντεινόμενων επιθέσεων από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ)». Οι ΔΤΥ βρίσκονται σε πόλεμο με τον σουδανικό τακτικό στρατό.

Στο ίδιο κείμενο προστίθεται: «Άμαχοι υπέστησαν φρικιαστικές ωμότητες, συμπεριλαμβανομένων σφαγών, φόνων με εθνοτικά κίνητρα, εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, βασανισμών, εξαφανίσεων, εξαναγκαστικών στρατολογήσεων, αυθαίρετων φυλακίσεων, καθώς και εκτεταμένης σεξουαλικής βίας και βίας λόγω του φύλου».

Ειδικοί του ΟΗΕ εκτίμησαν ότι εκείνη η επίθεση των ΔΤΥ, με την οποία επιδίωξαν να κυριεύσουν την τελευταία μεγάλη πόλη του αχανούς Νταρφούρ, στα δυτικά, που απέμενε στα χέρια του τακτικού στρατού, παρουσίαζε «χαρακτηριστικά γενοκτονίας».

Ο πόλεμος μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023 ανάμεσα στον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, άλλοτε δεξί του χέρι. Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι «ο κίνδυνος νέων φρικαλεοτήτων ευρείας κλίμακας παραμένει εξαιρετικά υψηλός» και επισημαίνει ειδικά την αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.

Η τραγική επέτειος, σύμφωνα με το κείμενο, «θυμίζει πως πρέπει να ενεργήσουμε συλλογικά για να εμποδίσουμε να επαναληφθούν».

«Καλούμε επίσης όλα τα κράτη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να αξιοποιήσουν την επιρροή τους για την προστασία των αμάχων, την πρόληψη νέων ωμοτήτων και για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική ένοπλη σύρραξη», συμπληρώνεται.

Επιδεινώνεται ανησυχητικά η διατροφική ασφάλεια στο Σουδάν

Σε χωριστή ανακοίνωση, 31 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς, προειδοποίησαν χθες για την «ανησυχητική επιδείνωση» της διατροφικής ασφάλειας στο Σουδάν εξαιτίας του πολέμου.

Σημείωσαν ότι 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τον λιμό στη χώρα. Καταγγέλλουν τη «συστηματική παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας» και αξιώνουν από τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν «και να διευκολύνουν ολοκληρωμένη, ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και να προστατεύουν το ανθρωπιστικό προσωπικό».

Στον πόλεμο στο Σουδάν εμπλέκονται έμμεσα διάφορες χώρες και εξωτερικοί παράγοντες, που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά με οπλισμό, πυρομαχικά, εφόδια ή χρηματοδοτήσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται βασικός υποστηρικτής των ΔΤΥ, μολονότι το διαψεύδουν. Κατηγορούνται ότι παρείχαν στους παραστρατιωτικούς οχήματα, καύσιμα και άλλο υλικό, ιδίως μέσω γειτονικών χωρών, του Τσαντ και της Λιβύης.

Η Βρετανία προσυπέγραψε και τις δύο ανακοινώσεις. Χθες ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος αξιωματικών και των δύο εμπόλεμων πλευρών, στους οποίους επιρρίπτει την ευθύνη ιδίως για τη σεξουαλική βία όταν έπεσε η Ελ Φάσερ.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies